Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rekonstruktören: Goda chanser för Grönt att klara sig

Publicerad: 20 juni 2019, 05:44

Stockholms Tingsrätt och Mediehuset Grönts rekonstruktör Anders Martens. Foto: Wikimedia

Foto: privat.

Mediehuset Grönts rekonstruktör Anders Martens tror att bolaget kommer att klara rekonstruktionen och gå med vinst snart igen. Frågetecknet är bara hur mediestödsnämnden kommer att agera.


Mediehuset Grönts rekonstruktör Anders Martens, som är verksam vid Ackordscentralen, ser positivt på möjligheterna för Mediehuset Grönt att klara den rekonstruktion som bolaget ansökte om under onsdagen. Han säger att likviditetsproblemen uppstått efter att bolaget fått presstödet för två tidningar indraget med väldigt kort varsel. I går framkom att bolaget har skulder på 1,8 miljoner kronor, varav drygt 1 miljon förföll till betalning under onsdagen.

– De har lyckats ställa om och dra ned på saker snabbt. De kommer till och med gå med vinst ganska så snart, säger Anders Martens.

Han framhåller dock att han är förvånad över hur reglerna för mediestöd ser ut.

– Mediehuset tycker själva att det är på märkliga grunder som presstödet dragits tillbaka, men eftersom man inte får reda på vilka grunderna är, går det inte att uttala sig om vad det är nämnden hakat upp sig på och vad man tycker om deras bedömning, säger han.

Det gör att det blir svårt att bedöma utfallet av mediestödsnämnden beslut framöver och därmed hur det kommer att gå för bolaget, säger Anders Martens.

– Man får reda på beslutet, men sedan är det stopp. Hur de kom fram till beslutet och vilket material som ligger till grund, får man inte veta. Om man får presstöd kommer att avgöra hur stor likviditet man har framöver och hur bra ackord man kan erbjuda borgenärerna.

Hur stort det ackord, alltså den nedskrivning av skulderna, som Mediehuset Grönt kommer att presentera framöver kommer till stor del att bero på utfallet i mediestödsnämnden.

– Om de håller det som de räknar med att de ska göra och om de får det presstöd som de räknar med framöver så kommer det här funka alldeles utmärkt. Sedan är ju frågan hur bra alla delar funkar och det kommer att avgöra hur bra ackord man kommer att kunna ge borgenärerna, säger Anders Martens.

I sin ansökan till tingsrätten skriver bolaget att det räknar med stora inkomster från presstöd framöver. För tidningen Syre, som blivit en femdagarstidning, räknar man med en klumpsumma på 8 miljoner kronor i februari 2020 – då nämnden väntas fatta beslut om retroaktivt stöd från det att man gick över till femdagarsutgivning. Därefter räknar man med att få 800.000 kronor i månaden för den titeln. Man har också räknat med att få mer pengar för tidningen Syre Stockholm som nu kommer ut två dagar i veckan, i stället för en. Man räknar också med presstöd för tidningarna Landets Fria Syre och Syre Göteborg.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.