Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reklamskatten börjar avvecklas

Publicerad: 20 September 2016, 06:36

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade budgeten. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På förmiddagen presenterade regeringen budgetpropositionen för 2017. Reklamskatten blir kvar, men en avveckling av den inleds.


Regeringen har sedan tidigare föreslagit en sänkning av reklamskatten, vilken enligt budgetförslaget inleds nästa år. Planen är att skatten med tiden helt ska tas bort, och det är en bred majoritet i riksdagen för. TU:s vd, Jeanette Gustafsdotter, ger en kommentar i ett pressmeddelande:

”Det är välkommet att regeringen tar ännu ett litet steg för att avskaffa den konkurrenssnedvridande reklamskatten, men TU anser att den nu, en gång för alla, borde avskaffas i sin helhet”.

Reklamskatten på annonser i tidningar och tidskrifter sänks från 3 procent till 2,5 procent. Vad gäller övriga annonser och reklam sänks skatten från 8 procent till 7,65 procent. Totalt handlar det om en sänkning på 20 miljoner under 2017.

I budgetförslaget lämnas presstödet i princip oförändrat. Enda skillnaden är att driftsstödet till endagarstidningar höjs med 5 procent. Förslaget välkomnas av TU som framhåller att det enligt riksdagens tidigare tillkännagivande egentligen skulle ha genomförts redan 2016.

Samtidigt föreslår regeringen att det så kallade utvecklingsstödet förlängs. Det för att möjligheten till fleråriga utvecklingsprojekt ska möjliggöras.

”Från TU ser vi nu fram emot den kommande Medieutredningen och utgår från att regeringen därefter tar ett samlat grepp om mediepolitiken, där också frågan om public service-stödet måste ingå”, säger Jeanette Gustafsdotter.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.