Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reklamrekord 2011 och 2012

Publicerad: 24 Maj 2011, 08:22

Reklammarknaden kommer att slå nytt omsättningsrekord både i år och nästa år enligt IRM:s senaste prognos. Men kvällspressen kommer att gå bakåt 2012.


Ämnen i artikeln:

IRM

Årets tillväxt blir omkring 6,5 procent för marknaden som helhet enligt IRM:s siffror. Dagspressen klarar inte riktigt av att hålla samma takt. Storstad ökar med 5,5 procent, övrig dagspress med 4,7 procent och kvällspress med 2,2 procent.

Den totala tillväxten för 2012 stannar på 3,8 procent. Storstad växer då med 1,9 procent, övrig dagspress med 2,7 procent och kvällspressen kommer att minska med 1 procent tror IRM.

Det trots att det då är till exempel både OS i London och fotbolls-EM i Polen och Ukraina.

De strukturella förändringarna går snabbast för kvällspressen. Vi gör bedömningen att upplagorna kommer att vika snabbare där, säger Magnus Anshelm, vd för IRM.

De har klarat det bra så här långt men vi tror inte att de kommer att klara en tillväxt nästa år.

Men eftersom det rör sig om två innovativa företag så tror han att de säkert klarar av att i viss mån kompensera bortfallet i print med intäkter från såväl nätet som mobilt.

Nätet som helhet kommer att växa mer än marknaden. Ökningen i år blir 12 procent och för 2012 omkring 9 procent. Den mesta tillväxten står sökorden för.

Ren displayannonsering kommer att gå som marknaden eller eventuellt under, säger Magnus Anshelm.

Tv-marknaden är överhettad. Men kommer att ta andelar ändå i år med en ökning på omkring 13 procent. För 2012 tror IRM att tillväxten blir ungefär som marknaden i övrigt.

Hur säkra är de här prognoserna?

Inga prognoser är säkra. Men svensk ekonomi ser stabil ut. Och de flesta bedömare verkar vara hyfsat överens om till exempel BNP-utvecklingen. Så jag skulle säga att de här siffrorna är säkrare än fjolårets. Hushållen har också generellt en bra ekonomi. Fast visst finns det ett antal osäkerhetsparametrar.

Vad händer om till exempel Grekland går i konkurs?

Det beror på hur EU och eurozonen påverkas. Drabbas till exempel den tyska ekonomin ordentligt kommer det att kännas här också.

Ämnen i artikeln:

IRM

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.