Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringssatsning ska motverka desinformation och näthat

Publicerad: 24 Augusti 2018, 03:30

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

På torsdagen beslutade regeringen att genomföra en nationell satsning för att öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat.


Beslutet gällde ett kommittédirektiv till en nationell satsning på medie- och informationskunnighet (MIK).

”Digitaliseringen, ett förändrat medielandskap och nya medievanor har lett till ett ökat behov av att vi alla har tillräckliga kunskaper för att kritiskt granska information och nyheter vi tar del av. Desinformation, propaganda och näthat sprider sig snabbt i vårt samhälle. Det hotar vår demokrati och vi behöver alla stå emot det och stå upp mot det”, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår att göra riktade insatser för att öka människors motståndskraft mot desinformation, propaganda och näthat samt att sprida kunskap om problemet och dess effekter.

Forskaren Carl Heath, ansvarig för digitalisering och lärande på institutet Research Institutes of Sweden (RISE), tilldelas uppdraget som ska redovisas senast den 1 oktober 2020.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.