Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringskritisk journalist anklagas för skattefusk: ”Politiskt motiverat”

Publicerad: 4 december 2018, 10:13

Maria Ressa Foto:Joshua Lim/Wikimedia

Maria Ressa, som jobbat för CNN i över två decennier och som nu driver en regeringskritisk nyhetssajt i Filippinerna, anklagas för skattefusk. “Anklagelserna är politiskt motiverade och påhittade”, sa hon när hon lämnade över sig till polisen, rapporterar AFP.


Den filippinska journalisten Maria Ressa, som driver nyhetssajten Rappler som är skarpt kritisk mot landets president Rodrigo Duterte, har överlämnat sig själv till polisen, skriver AFP.  Hon har nu betalat borgen på motsvarande 100.000 kronor.

Maria Ressa anklagas för att ha fuskat med skatten för sin nyhetssajt. Hon menar dock att det handlar om ett sätt för regeringen att angripa hennes publikation. AFP skriver att anklagelserna om skattefusk bara ett i en serie försök från regeringens sida att stänga ned sajten sedan den blev kritisk mot presidenten och hans krig mot droger.

”Anklagelserna är politiskt motiverade och påhittade. Rappler betalar sina skatter”, sa hon till journalister utanför domstolen, skriver AFP.

Maria Ressa har arbetat för CNN mellan 1988 och 2005. Fram till 2010 arbetade hon för ABS-CNB, en stor Filippinsk nyhetskanal. 2011 var hon med i uppstarten av Rappler, som började som en Facebook-sidan men som 2012 blev en nyhetssajt.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.