Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag21.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringens linje vann i presstödsfrågan

Publicerad: 15 december 2006, 13:29

Oppositionen röstade för att förändringarna i presstödet skulle genomföras från årsskiftet. Men riksdagsmajoriteten, 138 mot 127, gick på regeringens linje, när frågan avgjordes i går. Nu ska Karl Erik Gustafsson analyseras stödet, med EU-kommissionen som adressat. Därefter blir det förhandlingar.


– De förändringar och justeringar av presstödet som riksdagen beslutade om i juni anser vi ska träda i kraft. Blir det på något sätt ifrågasatt av kommissionen får Sverige ta strid om att detta faktiskt är en nationell angelägenhet.
Helena Pettersson (s) anförde oppositionen när presstödet var uppe för beslut i riksdagens budgetmangling.
– Man kan inte agera på det sätt som statsrådet i den nya regeringen gjorde med utgångspunkt från ett telefonsamtal, att totalt förbise riksdagens beslut och ge efter för en tjänstemans syn på saken som inte ens har befogenhet att teckna ett dokument för kommissionens räkning. Men detta är en fråga som vi får återkomma till under vårens granskning.

Ingvar Svensson (kd) påminde om att den misslyckade processen med kommissionen drogs igång under den förra regeringen, och att det svar som gavs i somras när kom missionen hade invändningar var svaga.

Stefan Tornberg (c) varnade för att gå på konfrontation genom att genomföra förändringarna:
– Konsekvenserna av att besluta enligt reservationen från Socialdemokraterna i utskottet skulle bli oöverskådliga för presstödet och för de tidningsföretag som är drabbade. Att gå in i den här processen innebär en risk för ett stort återbetalningskrav av presstödet och att presstödet i en legal process i EU-systemet riskeras på ett helt annat sätt.

Oppositionen inriktade sig på att notifieringen drogs tillbaka av den nya regeringens kulturminister, Cecilia Stegö Chilò. I och med det hamnade frågvan helt och hållet i Sveriges knä.

Helene Pettersson tog också upp att det särskilda distributionsstödet för lördagsutdelning inte permanentas utan försvinner.
– Det kommer att drabba gles- och landsbygdstidningarna mycket hårt. Demokratiutveckling och det skrivna ordets spridning är tydligen inte något som den nya regeringen värnar om.

Stefan Tornberg svarade att det handlade om prioriteringar och att det var viktigare med det breda presstödet som kan leda till att nya tidningar startas. Effekterna av stödet till lördagsutdelning är också diskutabla.
– Det visar sig också att stödet inte haft den positiva effekt som var förväntad. Har vi fått ut det rätta för pengarna? Jag är mycket tveksam till det.
Stockarydsbon Helene Pettersson replikerade:
– Det demokratiska samtalet ska tydligen inte föras på lördagar i de delar av landet där jag bor.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.