Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

”Regeringens förslag riskerar rycka undan mattan för den lokala journalistiken”

Regeringens nya förslag om pappersinsamling riskerar att höja papperspriserna med mer än summan för hela mediestödet. Det finns två sätt som regeringen kan rätta till beslutet, skriver Jeanette Gustafsdotter, vd TU.

Publicerad: 23 april 2019, 09:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU. Foto: Jonas Hellsén


Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Sverige har i dag världens mest effektiva system för återvinning. Under flera år har över 90 procent av alla tryckta tidningar samlats in. Och alla – 100 procent – av dessa återvinns. Det är detta system som regeringen nu vill slå sönder.

I juni i fjol bestämde regeringen att dagens återvinningsstationer ska ersättas av bostads- eller kvartersnära insamlingssystem. Och att pappersbruken ska stå för notan. Det är ett beslut som riskerar att öka kostnaderna för insamlingen, minska återvinningen och dessutom rycka undan mattan för den lokala journalistiken. De här följderna hade varit lätta att upptäcka om regeringen gjort en konsekvensanalys. Det gjorde man inte.

Pappersproducenterna har däremot gjort en analys. De uppskattar investeringskostnaderna för insamlingen av tidningar och förpackningar till 9 miljarder kronor och årliga kostnader på 3,4 miljarder med det nya systemet. Något som kan innebära att dagens redan höga papperspriser ökar med ytterligare 50-75 procent. Kostnader som klart överstiger hela mediestödet och som rejält vattnar ur de positiva effekterna av den sänkta digitalmomsen.

Det finns åtminstone två sätt att rätta till den beslutade förordningen. För det första kan Naturvårdsverket, som fått i uppdrag att tolka förordningen, säga att tidningsinsamlingen fungerar bra som den gör i dag. Statistiken talar entydigt för den tolkningen. Mer än 90 procent av tidningspapperet lämnas till återvinning och allt inlämnat papper återvinns. Med det är Sverige bäst i världen. Dessutom är en mycket stor majoritet av svenskarna nöjda med dagens system.

För det andra kan man välja en politisk lösning. I det så kallade januariavtalet mellan regeringen, Liberalerna och Centern finns en punkt om att göra det enklare för hushållen att återvinna och återbruka. År 2021 ska möjligheten till större återvinning och bättre samarbete mellan kommunala och producentansvarssystem utredas. Det finns all anledning att vänta in utredningens slutsatser. För vi ska inte nöja oss, bara föra att vi är bäst i världen på att återvinna. Det går att utveckla dagens välfungerande system ytterligare.

TU har redan tagit upp frågan med kulturminister Amanda Lind och önskat ett möte med miljöminister Isabella Lövin samt Naturvårdverket för att tydliggöra förordningens följder. Som förordningen ser ut i dag kommer den att vara ett dråpslag för det tryckta ordet.

Sverige är ett av världens mest tidningsläsande länder. Och vi är bäst i världen när det gäller pappersåtervinning. Nu är det upp till regeringen om vi ska fortsätta att vara det.

Jeanette Gustafsdotter
vd TU – Medier i Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Jeanette GustafsdotterTU

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.