Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringens förslag begränsar yttrandefriheten

Publicerad: 18 September 2013, 05:55

Regeringen väljer att endast gå fram med de förslag som i olika grad begränsar yttrandefriheten, skriver Per Hultengård och Nils Funcke på Expressen Debatt.


TU:s vd Per Hultengård och Yttrandefrihetskommitténs tidigare sekreterare Nils Funcke är besvikna på regeringens lagrådsremiss.

”Yttrandefrihetskommittén föreslog ett antal väl beredda förslag som i skiftande grad skulle stärka yttrandefriheten. Det gällde inte bara den ovan nämnda begränsningsregeln utan också en förstärkning av distributionsplikten. Så att Posten AB med flera inte ska kunna vägra distribuera skrifter på grund av deras innehåll.

Yttrandefrihetskommittén ville också åtgärda problemen med preskriptionsreglerna för så kallade artikeldatabaser, förtydliga den för yttrandefriheten så centrala databasregeln i YGL och stärka grundlagsskyddet för taltidningar. Kommittén föreslogs därtill tydligare regler för processen i tryck- och yttrandefrihetsmål och en rad andra smärre förbättringar. Inte ett enda av dessa förslag tar regeringen fasta på”, skriver de på Expressen Debatt.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.