Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringen vill underlätta förtalsmål

Publicerad: 27 September 2013, 04:52

Regeringen vill ta bort kravet på särskilda skäl för att få åklagarhjälp och dessutom stärka möjligheten att slippa betala motpartens rättegångskostnader.


Det framgår av den remiss som regeringen idag lämnar in till lagrådet för granskning.

Målsägande ska enligt förslaget slippa betala motpartens rättegångskostnader om målsägande ”hade särskild anledning att få saken prövad och det även i övrigt finns skäl för en sådan fördelning”, enligt förslaget till ny lagtext.

Om att medieföretagen ska få stå för sina egna kostnader när de blir stämda för förtal säger Beatrice Ask till Ekot: ”De är stora och har många ekonomiska muskler. Men den lilla enskilda personen kan vara väldigt utsatt och det här tycker vi är ett bekymmer. För det är nog så att en och annan enskild drar sig för att driva ett ärende därför att man är rädd för att inte vinna och att inte heller ha de pengar som krävs för att driva ärendet. Om vi kan jämna ut det lite grann så tror jag att det är rätt

Därför bör kvittningsreglerna finnas kvar

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.