Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Regeringen vill återigen stoppa Lexbase

Publicerad: 17 juni 2019, 06:46

Bild på lagbok. Fotograf: Patrik Svedberg.

Regeringen vill utreda om det går att stoppa söktjänster där man kan söka på personers fängelsestraff. I mars förra året röstades ett liknande lagförslag ned av riksdagen.


Ämnen i artikeln:

Regeringen

I mars förra året gav riksdagen tummen ned till ett förslag som syftade till att stoppa sajter som Lexbase och Be informed där man kan söka på enskilda personer och se om de blivit dömda för något brott. Då sa Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson att de röstat nej då förslaget gjorde gällande att jurister skulle få använda liknande tjänster.

– Att på detta sätt göra skillnad mellan människor har uppfattats som orättvist. Det är en berättigad invändning, sa han till SVT.

Nu vill regeringen att frågan utreds igen. I ett tilläggsdirektiv har man nu gett 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté i uppdrag att kolla på frågan. Kommittén ska ”göra en noggrann avvägning mellan intresset av yttrande- och informationsfrihet och intresset att skydda enskildas personliga integritet”, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

Regeringen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.