Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringen vänder: storstadsstödet kvar

Publicerad: 1 September 2008, 04:19

Kritiken bet. Idag skriver kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth på Svenska Dagbladets Brännpunkt att regeringen tar strid i EU för presstödet. Beslutet från juni 2006 ska genomföras.


Att regeringen vänder innebär framför allt att storstadsstödet inte försvinner. I juni 2006 beslöt riksdagen att det allmänna stödet skulle höjas med tio procent – högsta belopp skulle bli 17 miljoner – och storstadsstödet trappas ner över 5 år till drygt 60 miljoner, från 65,4 idag.

För Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet är skillnaden drastisk. Hade regeringens förslag från i våras genomförts hade man 2012 haft 19 miljoner i stöd, istället för 60,5.

Att regeringen vänt beror på de många remissinstanser som starkt kritiserat processen fram till förslaget: det som de facto varit en förhandling har inte kallats så, och hos motparten EU-kommissionen har ingen funnits som svarat för kraven på det svenska systemet.

Lena Adelsohn Liljeroth skriver:
”Från regeringens sida har det under hela processen varit viktigt att öppet redovisa resultaten av dialogen. Kulturdepartementet har till exempel vid åtta tillfällen till riksdagens konstitutionsutskott redovisat kommissionens synpunkter.

Trots det har regeringens motiv och agerande ifrågasatts. Problemen har förstärkts av att de synpunkter som har framförts till regeringen inte har kunnat redovisas offentligt. Jag har därför stor förståelse för att flertalet remissinstanser har varit kritiska.

Bristen på öppenhet och tydliga och offentliga besked är inte tillfredsställande och strider mot Sveriges ambition att politiska beslut ska fattas i en öppen process där riksdag, medier och berörda företag kan ta del av argumenten.

Just bristen på öppenhet ligger bakom flera av remissinstansernas synpunkter och att regeringen inte kan bevisa att EU kräver någon förändring av presstödet.”

Nu kommer regeringen att föreslå riksdagen att beslutet från juni 2006 genomförs och att de nya reglerna gäller från 1 januari 2009.

Och detta ska med kraft försvaras mot EU-kommissionen.

Läs artikeln i Svenska Dagbladet här.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.