Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag25.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringen: Storstadsstödet bort, resten höjt

Publicerad: 7 April 2008, 09:51

Idag presenterar kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth regeringens förslag till ny presstödsordning, i Svenska Dagbladet i en Brännpunktsartikel. Innehållet är känt: Storstadsstödet fasas ut under fem år och försvinner, i övrigt genomförs höjningen som beslöts i juni 2006. (Uppdaterad)


Nu går departementspromemorian om presstödet ut på remiss.

– Det är en lång lista av tidningsföretag, branschorganisationer och myndigheter. Alla är med, och om någon mot förmodan inte skulle vara det är den välkommen att ändå skicka in sina synpunkter, säger Erik Kristow, politiskt sakkunnig i kulturdepartementet.

Remisstiden är 2 – 3 månader. Sedan lägger regeringen fram en proposition till riksdagen. Samtidigt anmäls, notifieras, förslaget till EU-kommissionen. Regeringen kommer inte att avvakta riksdagens beslut för att göra det.

Från 1 januari 2009 ska det nya systemet gälla.

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet kommer att förlora det särskilda storstadsstödet, idag på drygt 65 miljoner, och kommer om fem år att ha det högsta allmänna stödet på 17 miljoner (15,5 idag).

Fem års nedtrappning har varit regeringens linje, kommissionen har önskat att den görs betydligt snabbare, helst ett år. Fortfarande för någon vecka sedan var det oklart vad det skulle stå i departementspromemorian.

Det förlorade storstadsstödet slår hårt framför allt på Skånska Dagbladet. Presstödet utgör en betydande del av tidningens intäkter. I motsats till Svenska Dagbladets ledning har Skånskans inte kunnat säkert säga att man kan klara bortfallet, och vilka konskekvenserna kan bli.

I sin artikel skriver Lena Adelsohn Liljeroth att SvD och SkD ”sannolikt kommer att behöva göra förändringar” för att anpassa sig.

Samtidigt ska de allmänna höjningarna stimulera:

”Genomförandet av 2006 års riksdagsbeslut kan leda till att nya tidningar etableras och förbättrade förutsättningar för ett stort antal tidningsföretag, varav många är förhållandevis små. Inte minst innebär de nya reglerna bättre drivkrafter för fådagarstidningarna, tidningar som kommer ut en till två gånger i veckan, att höja upplagan och öka utgivningstakten. Genomförandet av 2006 års riksdagsbeslut kan leda till att nya tidningar etableras och förbättrade förutsättningar för ett stort antal tidningsföretag, varav många är förhållandevis små. Inte minst innebär de nya reglerna bättre drivkrafter för fådagarstidningarna, tidningar som kommer ut en till två gånger i veckan, att höja upplagan och öka utgivningstakten.”

Läs Lena Adelsohn Liljeroths artikel här.

Anders Ahlberg
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.