Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Regeringen kallar Google och Facebook till möte

Publicerad: 26 Mars 2018, 03:45

Under fredagens möte mellan TU och justitieminister Morgan Johansson (S) lämnades beskedet att regeringen bjuder in IT-bolagen för att diskutera hanteringen av hatiskt och kränkande material på deras plattformar.


Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

På plats för att representera TU var vd:n Jeanette Gustafsdotter, Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och Eskilstuna-Kurirens chefredaktör Eva Burman. Diskussionen gällde nätjättarnas ansvar för hat och hot mot svenska mediehus och deras medarbetare.

Under mötet berättade Morgan Johansson att regeringen kommer att bjuda in Google och Facebook till ett möte för att diskutera deras hantering av material som strider mot företagens användarvillkor samt ibland även svensk lag, rapporterar Expressen. Mötet ska hållas den 13 april.

”I ett första skede vill jag se en dialog och en självsanering. Det är ju så vi har löst det för de traditionella medierna, men om det inte går är jag inte främmande för att gå fram med lagstiftning, antingen på nationell nivå eller på EU-nivå”, säger justitieministern till TT.

Regeringen kommer också att kräva att IT-bolagen ökar tillgängligheten gentemot användarna samt arbetar för att ta bort kränkande material snabbare.

Läs också

TU möter Morgan Johansson

TU:s vd: ”En vantolkning av kritiken”

Googles chefsjurist svarar på kritiken

Isobel Hadley-Kamptz ”Google bör inte vara ansvarig utgivare för hela internet”

RUG:s ordförande ”Det offentliga samtalet ska inte formas av kommersiella företag”

Regeringen kallar till möte med TU

TU kräver att Google agerar mot hatkanaler

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

GoogleFacebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.