Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

”Refuseds kupp lyckades”

Publicerad: 1 Mars 2012, 09:52

Hardcorebandet Refused överlistade medierna inför gårdagens spelning i Umeå. VF:s chefredaktör Daniel Nordström ställdes inför ett svårt dilemma.


Efter 14 års tystnad ska Umeåbandet Refused återförenas på festivalen Coachella i USA, en spelning de får ordentligt betalt för. Men igår gjorde de en hemlig spelning på Scahrinska i Umeå.

Att Refused skulle spela i Umeå var stadens mest spridda hemlighet, enligt Daniel Nordström. Men bandets agerande satte medierna i en rävsax. Sångaren Dennis Lyxzén varken bekräftade eller dementerade uppgifterna, han svarade bara: ”Nja, det vet man inte. Men skulle det stämma då ställer vi in direkt”.

Det var svårt att få reda på om det verkligen stämde. Och om vi hade skrivit skulle de nog ha ställt in spelningen, och då hade vi lurat läsarna, säger Daniel Nordström.

Hans teori är att de kunde göra en oannonserad repetition inför publik utan att äventyra spelningen i USA.

Så ni valde att inte skriva om något fast ni kände till det?

Vi funderade på om vi skulle skriva om ryktena. Men då hade de nog också ställt in, och då hade vi bidragit till att sprida falska rykten. Jag har grubblat otroligt mycket på det här. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Du blev överlistad helt enkelt?

Ja, det är smarta de där typerna, luriga. Jag lyckads inte lirka upp det hur mycket jag än funderade, och det verkar som att övriga medier i Umeå gjorde samma bedömning. Man kan säga att Refuseds kupp lyckades.

När skrev ni till slut?

Igår kväll, när köerna ringlade utanför lokalen och information började komma ut i sociala medier.

Är ni i Umeå stolta över Refused?

Ja, vi är väldigt stolta över Refused. Egentligen var det först efter att de slutade spela för 14 år sedan som Umeå verkligen förstod deras storhet. Så de är större nu än de var då.

Det har varit mycket snack om att de bara gör den här återföreningen för pengarna, men genom att gå upp i Umeå först blir det svårare att ifrågasätta bandets äkthet. Och det är viktigt, för Refused är så mycket mer än bara musiken.

Det låter nästan som att du är ett fan?

Jo, jag är ett stort fan, men det ska betonas att det inte påverkade det publicistiska beslutet.

Deras spelning på folkets hus Umeå under Popstad 97 är ett av mina bästa konsertminnen.

Daniel Nordström har också bloggat på folkbladet.nu.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.