Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reepalu skriver till kommissionen om presstödet

Publicerad: 3 April 2008, 12:05

Malmös starke man, socialdemokrater Ilmar Reepalu har skrivit till EU-kommissionär Neelie Kroes om presstödet. Om förändringar leder till att Skånska Dagbladet försvinner kommer det, "att inverka negativt på den seriösa, samhällsgranskande och demokratifostrande journalistiken i hela regionen".


Den långa processen mellan Sverige och EU-kommissionen har nått till en punkt där det troliga utfallet blir ett presstöd utan det särskilda storstadstödet till Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet. Om det blir så minskas stödet till respektive tidning från 67 till drygt 15 miljoner.

Det är EU-kommissionens generaldirektorat för konkurrensfrågor som hanterar stöden, och som funnit att det svenska presstödet inte är kompatibelt med EU-fördraget.

Ilmar Reepalu skriver till Neelie Kroes, med kopia bland andra till kommissionens vice ordförande Margot Wallström, om betydelsen det nuvarande stödet har.
”Presstödet har till sin grundkonstruktion bibehållits utan större förändringar. Sju statliga utredningar har utrett stödet, men i samtliga fall valt att behålla grundvalarna, inklusive det högre storstadsstödet. Motivet har varit att stödet fungerat väl och att det uppnått sina syften utan ingripande konkurrensstörningar på annons- eller läsarmarknaden. Stödet har i inget fall hotat existensen eller utgivningen av en förstatidning”.

Han menar att regionens stora tidning Sydsvenskan inte påverkas negativt av stödet, men att mångfalden skulle drabbas om Skånskan skulle försvinna.

Läs mer hos Skånska Dagbladet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.