Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Redaktörer stödjer Wikileaks

Publicerad: 16 December 2010, 08:42

Redaktörer på mer än 20 australiska medieföretag har skickat ett gemensamt brev till landets premiärminister där de uttrycker sitt stöd för Wikileaks.


Ämnen i artikeln:

wikileaks

Brevet skickas i kölvattnet av den senaste tidens debatt runt Wikileaks och de 250 000 hemliga dokument som nyligen släpptes. Precis som i USA har de australiska myndigheternas kritik mot Wikileaks varit hård och nu har redaktörer från bland annat Sky News Australia/Nya Zealand, ABC och Sydney Morning Herald undertecknat ett gemensamt brev som skickats till landets premiärminister Julia Gillard. Det skriver Rachel McAthy på Journalism.co.uk

Redaktörerna skriver att Wikileaks-materialet är av sällan skådad omfattning men att diplomatiska läckor och publicering av dessa inte är något nytt. De skriver också att de tänker kämpa mot alla försök att inskränka rätten att publicera Wikileaksdokument.

Vi, redaktörer på landets större mediebolag, anser att reaktionerna från de amerikanska och australisk regeringarna hittills varit djupt oroande. Wikileaks, som bara funnits i fyra år, är en del av mediesamhället och förtjänar vårt stöd

I brevet skriver redaktörerna vidare att de inte stödjer publiceringar som hotar den nationella säkerheten eller enskilda individers liv men de tillägger också att det inte finns några bevis för att materialet från Wikileaks orsakat detta.

Att åtala en medieorganisation för att den publicerar en läcka skulle i USA vara en händelse utan motstycke och dessutom vara ett brott mot det första tillägget till konstitutionen om skyddet av den fria pressen. I Australien skulle det allvarligt inskränka mediernas möjligheter att rapportera om ämnen som regeringen anser strider mot dess intresse.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

wikileaks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.