Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Redaktör i hyreshärva på Östermalm

Publicerad: 17 april 2019, 11:01

Svenska Dagbladets högprofilerade skribent och redaktör Hugo Rehnberg, som bland annat bevakar bostadsmarknaden, är indragen i en härva av svarta lägenhetskontrakt. I den trea på Östermalm där han var skriven ska sex personer, som alla bytt hyresrätt, uppgett att de bott. "Inga kommentarer", svarar Hugo Rehnberg.


Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Fallet med lägenhet 1401 på Jungfrugatan 52 behandlades i förra veckan av Hyresnämnden i Stockholm, vilket Hem & Hyra var först med att berätta. SvD:s Hugo Rehnberg, som är redaktör på SvD Perfect Guide, Resor och bostadsbilagan Magasinet, var kallad som vittne – men dök inte upp trots att samma vittnesplikt råder som i allmän domstol.

– Det stämmer att jag var kallad och jag hade även för avsikt att gå dit och vittna. Men dagen före fick jag ett mejl av advokat Henrik Jacobsson där han avkallade mitt hörande i Hyresnämnden. Därför var jag inte där, säger Hugo Rehnberg till Medievärlden.

Det är information som inte meddelades motpartens, bostadsbolaget Svenska Bostäders ombud Sara Björkeholm, som gärna velat höra mer om Hugo Rehnbergs roll i den komplicerade härvan.

Fallet i sammandrag, enligt Hyresnämndens dokumentation:

Svenska Bostäder vill vräka en välkänd kommunikationsexpert som haft toppbefattningar i flera stora företag, från den sjua på 266 kvadrat på Östermalm som hon bytt till sig mot en trea på 85 kvadrat. Svenska Bostäder hävdar att hon betalat 2,4 miljoner kronor för hyreskontraktet. Men vid bytestidpunkten var Hugo Rehnberg folkbokförd i trean som hon ville byta bort.

Paret som bytte bort, eller sålde, sjuan till henne flyttade enligt folkbokföringen in i samma lägenhet som Hugo Rehnberg redan hyrde. Under de dryga tre år, 1 juli 2014 till 25 oktober 2017, som Rehnberg var skriven på adressen bodde enligt folkbokföringen sex personer i trean.

Hugo Rehnberg hyrde sedan 2004 en stor tvåa på Skeppargatan som han enligt hyresnämndens handlingar 2014 bytte till den omstridda trean på Jungfrugatan. Men samma år köpte han en bostadsrätt, i dag värderad till drygt 10 miljoner kronor, på Skeppargatan där hans hustru skrev sig i november 2014.

På våren 2015 ombildades fastigheten på Jungfrugatan till bostadsrätt, men den i lägenhet 1401 folkbokförde Hugo Rehnberg fanns inte med i röstlängden, trots att bostadsrättslagen kräver att alla folkbokförda ska vara med och rösta. I stället köptes lägenhet 1401 av fastighetsägaren, men Hugo Rehnberg var ändå folkbokförd ytterligare två år i lägenheten. Svenska Bostäder antar att Rehnbergs lägenhet använts som nav för ett antal fejkade bostadsbyten. Det är olagligt att sälja ett hyreskontrakt, men inte att köpa.

Svenska Bostäders ombud Sara Björkeholm har frågat personer som bott länge på Jungfrugatan 52, men de kan i en inlaga till Hyresnämnden inte erinra sig att de nånsin sett Rehnberg under hans tre år på adressen, däremot att hans namn figurerat i trappuppgången.

Hugo Rehnberg grundade bilagan A Perfect Guide och sålde den till Svenska Dagbladet, där han i dag är redaktör och högprofilerad skribent. Han driver dessutom företaget Rehnberg & Swartz, som gör livsstilsmaterial för Östermalmsbor åt mäklarfirman Lagerlings.

När Medievärlden söker Hugo Rehnberg meddelar Svenska Dagbladets växel att ”han bara kommunicerar via mejl”, vilket ledde till följande mejlintervju:

Varför bodde du på Jungfrugatan 52 i tre år fast du köpt bostadsrätt redan 2014?

– Inga kommentarer.

Varför deltog du inte i ombildningen, som ju brukar vara goda affärer, på våren 2015 när fastighetsägaren köpte lägenheten?

– Inga kommentarer.

Hur kan det komma sig, tror du, att personer som bott i huset många år bara kan erinra sig att de sett ditt namn nånstans, men aldrig mött dig?

– Inga kommentarer.

Betalade fastighetsägaren dig för att hans hyresgäst på Jungfrugatan skulle få byta till sig din hyreslägenhet på Skeppargatan 86?

– Inga kommentarer.

Upptäckte du aldrig att sex personer var skrivna på samma adress som du under åren 2014 och 2015?

– Inga kommentarer.

Nästa vecka meddelar Hyresnämnden om Svenska Bostäder har rätt att vräka kommunikationsexperten från den stora sjuan. Medievärlden vill understryka att Hugo Rehnberg var kallad till Hyresnämnden som vittne och alltså inte är misstänkt för något brott eller föremål för någon tvist i nämnden.

Leif Holmkvist

reporter

Ämnen i artikeln:

Svenska Dagbladet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News