Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Realtidsgräv främjar kontakten med läsarna

Publicerad: 16 mars 2011, 12:20

Tidningen Ångermanlands realtidsgräv om det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus ledde inte till de avslöjanden man hoppats på. Men webbreportern Anna Wikner tror på formen och kommer att fortsätta gräva i realtid.


Ämnen i artikeln:

Tidningen Ångermanland

För ett år sedan skrev Tidningen Ångermanland om de misstänkta mutbrotten mellan Skanska och det kommunala bostadsbolaget Härnösandshus. Nyheten fick stort genomslag, en hög chef inom bolaget avgick och många läsare uppmanade reportern Anna Wikner att fortsätta gräva i Härnösandshus förehavanden.

Vi hade funderat på någon form av realtidsgräv redan 2007. När sedan SvD körde sitt gräv på webben och det här med Härnösandshus dök upp, bestämde vi oss för att köra. Jag kände att det fanns mycket mer att berätta, berättar Anna Wikner.

Att gräva bland Härnösandshus dokument och protokoll innebar från början stora problem. De flesta dokument var sekretessbelagda och ovilligheten att bistå Tidningen Ångermanland med information var påtaglig.

Det var ytterligare ett skäl till att jag ville visa hela grävprocessen på nätet. Jag har överklagat flera sekretessbeslut och hoppades att läsarna skulle kunna hjälpa mig med mer information.

Men realtidsgrävet på nätet fick inte riktigt det genomslag som Wikner och Tidningen Ångermanland hoppats på. Responsen från läsarna var visserligen positiv och grävet var välläst. Men någon större hjälp från läsarna fick hon inte.

Det dök inte upp en enda whistle blower. Allt fotarbete har jag gjort själv. Jag hade nog trott att någon inne på Härnösandshus skulle känna sig manad att hjälpa till.

Skälet till stiltjen tror Anna Wikner till stor del har att göra med storleken på Härnösand. Hon menar att de flesta av stadens invånare känner någon som känner någon som har en hand i syltburken. Ett faktum som gör det svårt att få loss information.

Jag har ju fått en hel del inofficiella tips. Men rädslan har varit stor och tipsen vaga. Jag har inte kunnat gå vidare särskilt långt med något av dem, säger Anna Wikner.

Fick ni loss några nyheter under grävandets gång och hur publicerades de?

Vi fick loss en bra nyhet om en person som fick hyra en stor paradvåning i centrala Härnösand för en struntsumma. Den körde vi i tidningen. Annat som inte varit direkt artikelmaterial men ändå intressant har vi kört som krönikor.

Härnösandshus oro för vad Tidningen Ångermanland håller på med har ökat under grävets gång och försvårat arbetet ytterligare.

De kallade mig och chefredaktören till ett möte och berättade att flera av deras medarbetare kände sig förföljda på grund av grävbloggen. De var noga med att poängtera att vi visst fick skriva om dem men tillade att det måste ju ta slut någon gång.

Men tagit slut har det inte. Bloggen ligger fortfarande uppe och kom med tiden att vidgas till att omfatta hela affärskulturen i Härnösand. Och även Anna Wikner jobbar med annat just nu så håller hon löpande koll på ärendet. Dessutom har hon flera andra gräv på gång som kommer att få samsas med varann på bloggen.

Jag har en hel del på gång som kommer att kunna följas på bloggen. Och jag håller fortsatt koll på affärskulturen i stan, jag vet att det finns mer där.

Vilka är fördelarna med att realtidsgräva?

Det blir tydligt vad man håller på med och det är ett bra sätt att driva sig själv framåt. Jag gillar att läsarna får en direktkanal in till oss, att de kan följa vårt arbete och delta i det. Vi journalister behöver hjälp utifrån. Samtidigt tror jag inte på total transparens i den journalistiska arbetsprocessen. I vissa fall tjänar man på att hålla vissa saker hemliga tills jobbet nått en viss nivå.

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Tidningen Ångermanland

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev