Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Reaktioner på #metoo-fällningarna

Publicerad: 26 juni 2018, 04:29

På DN Debatt skriver PO Ola Sigvardsson om varför tio tidningar klandras för #metoo-publiceringar. Även Expressens Thomas Mattsson och Aftonbladets Åsa Linderborg kommenterat fällningarna


Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

”Elva anmälningar. Tio fällningar. Ett mycket ovanligt utfall. Sett över ett år brukar de drygt 500 anmälningar PO får in, leda till cirka 35 fällningar i PON. Särskilt anmärkningsvärt är att fällningarna i de nu aktuella ärendena i flera fall gäller högprofilerade publiceringar, som gjorts efter en omfattande research av tidningarna.”, skriver Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson på DN Debatt.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på sin blogg att han och PO gör olika bedömningar av vem som är en offentlig person. ”Det är uppenbart att PON tagit intryck av hur Allmänhetens pressombudsman (PO) formulerade sig i sina hänskjutningar till nämnden. PO har i alla sina beslut om Martin Timell, … Fredrik Virtanen och ytterligare en tidningskrönikör med lite olika ordval definierat offentliga personer som ”…politiker, ledande tjänstemän, domare och höga militärer”. … Men: de mediekändisar – programledare och krönikörer – som förekom i nyhetsrapporteringen i höstas, anser varken PO eller PON omfattades av den grad av offentlighet som fordrades för att det som publicerades skulle vara acceptabelt. Och här är själva skiljelinjen mellan PO/PON och de nu klandrade tidningarna.”

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg skriver i en kommentar: ”Alla, inklusive Aftonbladet, gjorde övertramp. Samtliga tänkte, att alla andra skriver ju om det här, så då kan även vi göra det – den eventuella publiceringsskadan är ju redan skedd. Anklagelserna cirkulerade från sociala medier till de etablerade och tillbaka igen. Avskrivarnas hungertåg följde medvetet den tarvligaste egoismen: klickjakten.”

Läs också

Expressen klandras för #metoo-publiceringar om Aftonbladet

Tio klandras efter #metoo – oenighet om DN:s Aftonbladetpublicering

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Åsa Linderborg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.