Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Reaktioner på hovadvokatens utspel

Publicerad: 4 Oktober 2012, 12:08

Utgivarna, Nils Funcke och Thomas Mattsson är bara några av alla som reagerat på hovadvokatens krav på ny integritetslag.


Ämnen i artikeln:

Integritet

I tisdags skrev Axel Calissendorff, advokat och hovauditör, på DN Debatt att det krävs ny lagstiftning som gör publicering av smygtagna nakenbilderna brottslig. Detta mot bakgrund av Se & Hörs publicering av bilder på hertigparet av Cambridge.

Igår svarade Nils Funcke på DN Debatt och där har nu även Utgivarnas vd Jeanette Gustafsdotter och ordförande Ove Joanson svarat:

”Naturligtvis medför den digitala utvecklingen, med kameror i var mans telefon etcetera, nya risker för integritetskränkning. Men dessa problem finns i allt väsentligt utanför det grundlagsskyddade område där massmedierna verkar, till exempel smygfotografering i omklädningsrum och provhytter. Yttrandefrihetskommittén uppmanar för övrigt regeringen att överväga införandet av ett integritetsbrott, men utanför grundlagsområdet”, skriver de bland annat.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver på sin blogg: ” Vi har alltså haft en Tryckfrihetsförordning i Sverige sedan 1766, och jag kan ändå inte erinra mig ett enda tillfälle då svenska kungliga behag hamnat i svensk dagspress. Ändå tar nu statschefens egen advokat chansen att i svallvågorna efter Se & Hörs Kate-publicering försöka skapa opinion.

Tänk om han och kungen istället gjort tvärtom. Försvarat intentionerna i de nuvarande grundlagarna och slagit fast att även om de själva minnsan inte tycker att allt i media alltid faller dem i smaken, så är detta just bara tycke och smak. Och det fria ordet är viktigare än sådana godtyckliga invändningar.”

Funcke: Överdriven brist på integritetsskydd

Kungens advokat: stärkt skydd för privatlivet gynnar yttrandefriheten

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Ämnen i artikeln:

Integritet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.