Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rättspsyk hade inte rätt att kontrollera journalister

Publicerad: 4 Maj 2010, 08:13

Enligt JO stred den hårda kontrollen av journalister mot den svenska grundlagen. Jag hoppas att det här får betydelse för alla länsrätter i framtiden, säger Torsten Lindberg.


Rättspsyket i Växjö har en speciell domstolslokal på sitt område. När rättegången skulle hållas där blev Torsten Lindberg och en fotograf registrerade, kroppsvisiterade och tvingades ringa till sin chef som skulle bekräfta vilka de var.

Det var en väldigt kränkande behandling. Både jag och länsrättes chef harförsökt förklara för klinikens personal att de har en allmän domstol innanför väggarna och inte kan göra så här, säger Torsten Lindberg.

Landstinget i Kronobergs län får skarp kritik av Justitieombudsmannen:

Ingen ska behöva förklara varför man vill vara med vid en rättegång, ingen ska heller behöva identifiera sig och få de uppgifterna kontrollerade. Det är heller inte förbjudet att ta med sig en kamera in i en rättssal, påpekar JO. Däremot är det oftast förbjudet att använda den där. skriver JO bland annat.

I ett meddelande skriver Torsten Lindberg:

”Det är bra att JO nu ger Sankt Sigfrids sjukhus och dess Rättspsykiatriska regionklinik en näsbränna. I årtionden har man på denna myndighet och domstol lagvidrigt försökt sabotera journalistiskt arbete och allmänhetens insyn i domstolsförhandlingar. Såvitt jag förstår blir det nu lättare för allmänhet och journalister att få insyn”.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.