Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rätten till åsikt i annons hävdad

Publicerad: 11 April 2007, 12:08

Stockholms Tingsrätt avvisade åtalet mot Jan Wifstrand och DN för annonser för spelbolaget Betsson. Budskapet var inte rent kommersiellt. Tryckfrihetsjurister välkomnar utslaget eftersom det sätter gräns för hur långt lotterilagen gäller in på tryckfrihetsområdet.


”Välkommen hem från Bryssel, Bosse! Nu väntar tuffa tider för spelmonopolet – ska vi slå vad?” Den helsidesannonsen och en annan där Betsson berättade att företaget nu fanns på börsen fick åklagare att reagera. I oktober i fjol lämnades stämningsansökan in: Wifstrand och DN har brutit mot lotterilagen genom att gynna lotteri anordnat i utlandet.

Men tingsrätten avvisar åtalet.

Tingsrätten konstaterar att annonserna inte direkt uppmanar till att delta i spel, men att de har ett kommersiellt syfte, bredvid andra. Tryckfriheten tar inte automatiskt över för att det finns ett moment av opinionsbildning i en annons, men i det här fallet får man ta hänsyn till argumenten att annonserna innehåller åsikter respektive företagsinformation. Därför är det osäkert om annonserna haft ett så kommersiellt syfte att tryckfrihetslagstiftningen inte gäller.

Tidningsutgivarnas tryckfrihetsexpert Per Hultengård konstaterar att tingsrättens beslut ger en fingervisning om hur annonser kan utformas.
– Det är bra att veta att även ett utländskt spelbolag har en kommersiell yttrandefrihet.

Ulf Isaksson, Expressens advokat i överklagandet av lotteriinspektionens vitesföreläggande, betonar att avvisandet av åtalet inte har någon prejudicerande verkan, men att utslagen är så få att varje har betydelse. I det här fallet markeras att tryckfriheten har ett verkligt utrymme förhållandevis lotterilagen.

Striden kring lotterilagstiftningen och tryckfriheten pågår på flera fronter. I förra veckan argumenterade Riksåklagaren i en svarsskrivelse mot att Högsta Domstolen skulle ge Aftonbladets Anders Gerdin och Expressens Otto Sjöberg prövningstillstånd. Chefredaktörerna fälldes i tingsrätten för brott mot lotterilagen till dagsböter. Hovrätten gav inte prövningstillstånd.
Tidningarnas huvudargument i de processerna är att svensk lag strider mot EG-rätten. Riksåklagaren menar att det inte är så.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.