Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rättegången mot Peter Madsen inleds

Publicerad: 8 Mars 2018, 05:45

I dag inleds rättegången mot den danska uppfinnaren Peter Madsen, som står åtalad för mord på den svenska frilansjournalisten Kim Wall.


Peter Madsen står åtalad för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden. Åklagaren har yrkat att Peter Madsen döms till livstids fängelse för mordet på Kim Wall, eller i andra hand förvaring. Den misstänkte nekar till anklagelserna om mord på den svenska frilansjournalisten, men han har erkänt att han styckat hennes kropp och sedan spridit delarna i havet.

Rättsprocessen, som inleds i Köpenhamns tingsrätt i dag, väntas pågå under mars och april men kan komma att försenas eftersom juristernas fackförening i Danmark, Djøf, varslat om strejk. Ett hundratal journalister från ett tiotal länder väntas komma till Köpenhamn för att följa rättegången, enligt SR Ekot.

Kim Wall anmäldes saknad natten till den 11 augusti när hon inte kommit tillbaka från en tur med den danske uppfinnaren Peter Madsens ubåt. Wall befann sig på båten för att skriva ett reportage om Madsen. Den danska polisen fattade misstankar mot Madsen kort efter att han kommit i land och grep honom tidigt för mord alternativt dråp, en brottsrubricering som senare kommit att ändras. De efterföljande veckorna hittades hennes kroppsdelar i vattnet utanför Köpenhamn.

Läs också

Madsen åtalas för mord på Kim Wall

Peter Madsen omhäktas

Madsen erkänner brott mot griftefriden

Fackeltåg för Kim Wall samlade hundratals

Minnessida samlar Kim Walls artiklar

Den döda kvinnan var Kim Wall

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.