Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rätt beslut av NSD:s Ingvarsson

NSD:s ansvarige utgivare Anders Ingvarsson har nekat polisen att ta del av loggfiler från NSD:s webbserver den dag tidningen drabbades av ett bombhot. Det är ett beslut som vi stöttar till fullo, skriver Örjan Pekka, Daniel Nordström och Ingvar Näslund.

Publicerad: 2 December 2010, 12:12

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


NSD:s ansvarige utgivare Anders Ingvarsson har nekat polisen att ta del av hela den loggfil som registrerat händelser och besök på NSD:s webbserver den dag tidningen drabbades av ett bombhot. Det är ett bra och korrekt beslut av Ingvarsson som vi ansvariga utgivare stöttar till fullo.

I den svenska grundlagen finns källskyddet som en del av tryckfrihetsförordningen, alltså den grundlag som är förutsättningen för ett öppet samhälle.

Källskyddet betyder att vem som helst kan vända sig till en tidning med tips och uppgifter, även om de är av känslig natur. Källans identitet är då skyddad och får inte ens efterforskas av myndigheter.
Skyddet är så omfattande att man med lagens stöd kan lämna sekretessbelagda uppgifter till en tidning. Detta kallas meddelarfrihet och ska ses som en ventil för enskilda och ett skydd mot korruption och missförhållanden.

Det är därför okunnigt av polis och åklagare att kräva ut hela loggfilen från dagen för hotet. Loggfilen innehåller tusentals uppgifter om vilka som besökt NSD:s websida men också uppgifter som gör det möjligt att spåra uppgiftslämnare och tipsare.

Detta borde polis och åklagare ha förstått.

Här kan polis och åklagare istället vända sig till domstol med begäran om ett beslut som, om det finns synnerliga skäl från allmänt eller enskilt intresse, kan häva den tystnadsplikt som NSD omfattas av.
Begäran kan knappast omfatta hela det dygn som hotet gäller, utan endast de delar som hör till aktuellt hot. Övrig information i loggen är hemligheter som ska stanna i NSD:s förvar.

Som ansvariga utgivare vill vi att brottslingar ska lagföras, men det får inte ske genom att grundlagen offras.

Kritiken mot, och misstänkliggörandet, av NSD:s Anders Ingvarsson är därför helt grundlöst.

Örjan Pekka, ansvarig utgivare Haparandabladet
Ingvar Näslund, tf ansvarig utgivare Västerbottens-Kuriren

Daniel Nordström, ansvarig utgivare Västerbottens Folkblad

Örjan Pekka, Daniel Nordström, Ingvar Näslund

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.