Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rätt av Charlotta Friborg att inte vika sig

För en tidning är offentlighet det viktigaste man har ett stå emot med. Men många tidningar agerar inte så, skriver Bohusläningens ledarredaktör Peter Götell.

Publicerad: 5 September 2013, 06:33

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Tidningen Östgöta Correnspondenten (Corren) i Linköping har under den senaste veckan utsatts för öppna hot. De som hotat har velat få artiklar stoppade.

Tidningens chefredaktör Charlotta Friborg har i stället gett offentlighet åt hoten och heller inte gett vika för dem. Det är ett agerande som förtjänar beröm och stöd.

För en tidning är offentlighet det viktigaste man har ett stå emot med. Många tidningar agerar inte så, utan man håller hot och liknande tillbud hemliga.

Jeanette Gustafsdotter som är vd för Utgivarna (som är en intresseorganisation för publicistiska medieföretag) kommenterade saken i går och hon varnade för att samhället kan bli slutnare om man viker sig för hot. Hon säger också att det förekommer hot varje vecka mot någon av landet redaktioner. Hon tror att tystnad spelar dem som hotar i händerna.

Detta att publicera eller inte publicera extremism är en knepig avvägning. Det finns ett antal skäl som talar emot, till exempel smittorisk eller att medborgarna blir oroliga och rädda. Det kan även inspirera andra att gör samma sak och att om det handlar om politisk extremism – kan ge personer eller grupper onödig reklam.

Men skälen för att publicera sådana händelser är minst lika starka; det kan få personer som deltar i sådant att inse allvaret i vad de håller på med, det kan mobilisera motkrafter, publicering kan bli förödande för de granskade organisationerna/personerna om deras tankegods, värderingar och aktioner avslöjas. Jag tror även att god journalistik, debatt och granskning kan ha dämpande effekt på konflikter och till och med förebygger framväxten av kriminella, rasistiska eller totalitära sekter.

Jag inser att det inte är så enkelt. Journalister som sätter sitt namn under texter kan råka illa ut. Det blir jobbigt. Det handlar inte om att leka hjältar. Så det är förstås viktigt att det finns stöd både vad gäller säkerhet och välbefinnande till dem som är utsatta.

Man kan även skriva utan namn eller vinjett. Sådant förekommer. Att utmana dunkla krafter har ett pris. Men jag tror att priset för att ge efter kan bli ännu högre, och att ännu fler journalister och andra som avslöjar skumma saker får det besvärligt. En tidnings allra starkaste vara är de fria orden. Dessa ska vi bjuda på.

Inlägget publicerades ursprungligen på bohuslaningen.se.

Peter Götell, ledarredaktör Bohusläningen

Axel Andén

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.