Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rätt av Bohusläningen att ge reducerad bonus

Publicerad: 28 januari 2009, 13:57

Det var inte diskriminering från Bohusläningens sida att ge lägre bonus till tre föräldralediga medarbetare än till övriga anställda. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom i dag.


Målet gäller en journalist och två annonssäljare som under 2006 varit föräldralediga större delen av året.

Alla medarbetare som arbetade heltid under 2006 fick en bonus på 11 000 kronor, medan de tre föräldralediga medarbetarna fick ersättning för den tid de var i tjänst.

Jämställdhetsombudsmannen (JämO) beslutade i oktober 2007 att stämma Bohusläningen och Tidningsutgivarna inför Arbetsdomstolen.

I dagens dom skriver Arbetsdomstolen att bonusen var en retroaktiv ersättning för utfört arbete och att reduceringen var en nödvändig följd.

Roine Johansson, arbetsrättschef vid Tidningsutgivarna, är inte förvånad över domslutet:

– Vår utgångspunkt har hela tiden varit att medarbetare ska ha lön för utfört arbete. På samma sätt som föräldralediga får föräldraersättning och sjukskrivna sjukpenning.

Han betonar att företaget tydligt uttalat att bonusen var en extra ersättning för en god arbetsprestation under den aktuella perioden.

– De tre medarbetarna fick ju också del av bonusen under den tid de arbetade.

Diskrimineringsombudsmannen, som tagit över JämOs verksamhet, får nu betala motpartens rättegångskostnader på 141 500 kronor.{embed class_sfx=-inner&where=category&where_id=20}

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.