Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rasistiska undertoner i dansk rån-bevakning

Publicerad: 21 Augusti 2008, 08:05

Danska medier fokuserar på den rånmisstänkte svenskens hudfärg, trots att han växt upp i Sverige. Aftonbladets chefredaktör Jan Helin ser en obehaglig underström i den danska rapporteringen.


Fyra svenskar är gripna misstänkta för det största värdetransportrånet i Danmarks historia. Danska tidningar har publicerat namn och bild på en av de misstänkta svenskarna, en tidigare elitfotbollsspelare.

Flera tidningar, bland annat Ekstrabladet, skriver om mannens etniska bakgrund, trots att han är uppvuxen i Sverige. Dessutom gör tidningen ett stort nummer av att mannen har en tolk, men nämner inte att det är mellan danska och svenska.

I en artikel beskriver Ekstrabladet de övriga gripna: ”Männen – en stor muskulös och kortklippt, fyra med bikerskägg – är svenskar liksom den förste gripna – dock med etnisk bakgrund.”

– Som svensk har jag lätt att se en obehaglig underström i det oreflekterade sätt som Ekstrabladet gör en poäng av den misstänktes etnicitet. Vi är uppfostrade med att det är farligt att diskutera betydelsen av etnisk bakgrund i negativa sammanhang. Jag kan tycka att vi svenskar är lite räddhågsna i de debatterna och att danskarna är främlingsrädda. Varken det ena eller det andra känns särskilt attraktivt, säger Aftonbladets chefredaktör Jan Helin.

Skulle Aftonbladet göra så här?

– Nej, vi har valt att inte publicera hans identitet eftersom bevisläget är oklart. På grund av hans offentliga roll i svensk fotboll kan jag se ett starkt allmänintresse i hans identitet när vi
vet om han är skyldig eller inte. Men hans etniska bakgrund kan jag i det här sammanhanget inte se någon relevans i.
Axel Håkansson

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.