Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Rapport: SD fick mest medieutrymme inför valet

Publicerad: 11 april 2019, 04:44

Jimmie Åkesson (SD). Foto: Press.

Mest kritik, men också störst utrymme sista veckan inför valet – så behandlades SD av medierna inför valet i höstas.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaGöteborg

En ny studie om hur mediebilden inför valet 2018 såg ut visar att det var SD som fick mest utrymme sista veckan innan valet, samtidigt som partiet var det mest kritiserade. Trots det går det inte att säga att de missgynnats, skriver tre forskare från JMG, som gjort årets Medievalsundersökningen, på GP Debatt. Var femte nyhet som skrev handlade om Sverigedemokraterna, och i hälften av fallen var det ett kritiskt omdöme. Det var dock främst kritik från politiska motståndare och skandaler som partiet var inblandat i som artiklarna handlade om.

”Dessa resultat bör därför inte tolkas som utslag av politisk partiskhet i den meningen att journalisternas eller medieägarnas åsikter och värderingar låg bakom”, skriver forskarna.

De rödgröna och alliansen fick i princip lika stort utrymme, men bilden som målades upp av Socialdemokraterna var mer negativ än den av andra partier.

Under valrörelsen slogs också rekord i antal debatter och intervjuer, skriver forskarna. Dessutom dominerade spel och teori bevakningen över sakfrågor. 57 procent av alla valnyheter handlade om politiska strategier, visar undersökningen.

”Gestaltandet av politik som spel och strategi är dock problematisk, inte bara för att det tränger undan bevakningen av politikens sakfrågor, utan också för att forskning visar att det kan leda till minskat politiskt intresse och minskat förtroende för både politiker och medier”, skriver forskarna.

De som skrev under debattartikeln är Bengt Johansson, professor, JMG, Göteborgs universitet, Jesper Strömbäck, professor, JMG, Göteborgs universitet och Lars Truedson, föreståndare, Institutet för Mediestudier. Undersökningen har gjorts av Göteborgs universitet efter varje val sedan 1979.

Lucas De Vivo

Reporter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News