Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rapport fällt för slarvig anonymisering och partiskhet

Publicerad: 4 Februari 2008, 13:20

Granskningsnämnden har fällt ett inslag om barnbidrag i Rapport, för intrång i privatlivet och för partiskhet. En kvinna anklagades av sin före detta man för att ta hela barnbidraget. Hon kunde identifieras genom bilder på deras barn och genom mannens smeknamn och röst. Därför anmälde hon inslaget.


Inslaget om barnbidrag och hur pappor missgynnas hade en anonymiserad intervju med en pappa, filmad bakifrån, med ett barn på en lekplats. Han anklagade sin före detta fru för att hålla inne delar av barnbidraget som han tidigare haft tillgång till.

Kvinnan ansåg sig identifierad i ett kränkande sammanhang genom bilderna på barnet, samt mannens röst och smeknamnet. Hon uppgav dessutom att mannen sedan de brutit upp fått halva barnbidraget.

Uppgiften om hur barnbidraget fördelades rättades i en senare sändning.

Granskningsnämnden anser att kvinnan kunde identifieras genom mannen. Uppgifterna om henne och barnet var inte av allmänintresse.
Därför fälls inslaget för bristande respekt för privatlivet.

I och med att kvinnan kunde identifieras borde hon ha fått komma till tals i inslaget. Därför fälls det för bristande opartiskhet.

Däremot gör rättelsen att nämnden inte fäller för osaklighet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.