Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Raoul Grünthal: Brevet överträffar alla förväntningar

Publicerad: 17 juni 2009, 09:23

Raoul Grünthal, vd Schibsted Sverige, säger att brevet från EU-kommissionen inte hade kunnat vara fördelaktigare ur Svenska Dagbladets synvinkel. - Det visar att Bonniers anmälan inte var så välgrundad, säger han.


Ämnen i artikeln:

Svenska DagbladetRaoul GrünthalSchibsted

Raoul Grünthal tolkar brevet som att EU-kommissionen nu öppnar för att Sveriges regering kan utforma presstödet som den vill.

– Bara vi kan argumentera för vår linje.

Men det finns väl inte bara en linje?

– Bonnier har gjort en anmälan, men det går ju utanför den demokratiska processen. Det är tydligt att EU-kommissionen inte tycker att anmälan var så välgrundad.

Vad är det som får dig att göra den tolkningen?

– Det här brevet är mycket mjukare än det än det förra, det är en kraftig omvändning. Nu är kommissionens linje uppenbarligen att det här är ett vettigt system, och att det som saknas är att regeringen förser kommissionen med underlag som visar det.

Vad i brevet är det du tycker är positivt?

– Både tonen och innehållet, både som helhet och i de mindre delarna. Bland annat att kravet på tak för de olika nivåerna inte nämns och att kommissionen tycker att det är rimligt att utgå från vilka kostnader aktörerna har. Ser man det så får vi lite stöd jämfört med andra tidningar, det är skillnad att konkurrera med Dagens Nyheter.

Är det något med brevet du inte tycker är positivt?

– Nej, inte från vår sida. Det här brevet kunde inte ha formulerats på ett för oss mer fördelaktigt sätt. Det visar att starka krafter inom EU tagit ställning för det svenska presstödet, att det uppenbarligen förts diskussioner som utmynnat i att Bonniers anmälan inte ansetts vara så välgrundad, och att man nu öppnar för att den svenska regeringen ska argumentera för sin sak.

Vad har du för förväntningar på regeringen nu?

– Att de tar bollen. Det är viktigt att regeringen aktiverar sig, kommissionen kan inte göra det här jobbet själv. Regeringen har väldigt bra läge, men det bygger på att den argumenterar för sin sak.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.