Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Radioleaks blir lokalt

Publicerad: 25 Mars 2012, 10:07

Radioleaks har gett Sveriges Radio mängder av tips och nyhetsinslag nu ska de 25 lokalradiostationerna få egna Radioleaks.


Sveriges Radio lanserade Radioleaks den 8 mars förra året. Syftet var att göra ett statement för meddelarskydd och källskydd och därmed stärka medborgarskapet, enligt nyhetsproducenten Jesper Lindau. Ett annat syfte var att stärka banden till lyssnarna genom att låta dem vara med och sätta agendan.

Efter ett drygt år har Radioleaks nu gett 601 tips (efter rensning av oseriösa och omöjliga tips). Dessa har resulterat i 50 nyhetsinslag och 20 pågående projekt.

Majoriteten av dem hade aldrig kommit in om inte Radioleaks funnits, enligt Rolf Stengård, redaktör för undersökande journalistik i Sveriges Radio.

Tipsen handlar inte om stora globala frågor och säkerhetstjänsternas förehavanden utan om väldigt lokala företeelser.

”Det är våra lyssnares vardag, och där finns inte Nato. De flesta tips är väldigt lokala och väldigt konkreta”, sade Jesper Lindau.

Tre exempel på tips via Radioleaks:

Brandstationen som hyrde ut rum till kollegor och använde pengarna till bland annat sprit.

Renoveringen av Astrid Lindgrens barnsjukhus som utsatte de inlagda barnen för hälsofarligt damm.

AMF:s vd som undvek skatt genom att skatta i Peru.

Eftersom tjänsten visat sig vara lokal ska nu alla lokalstationer få en egen Radioleaks. Den centrala tjänsten kommer också att finnas kvar.

Till skillnad från andra tipsnummer är det få pr-firmor och rättshaverister som tipsar via Radioleaks, enligt Rolf Stengård.

Däremot har den egna marknadsföringen visat sig vara helt avgörande för tillströmningen av tips. När de slutar puffa för Radioleaks i radiosändningar och på webben slutar tipsen att komma.

Även de som inte använder internet tipsar Radioleaks:

”De ringer och viskar: ‘Är det du som jobbar med Radioleaks?'”

Radioleaks

Sveriges Radios tjänst för att skicka krypterad information till redaktionen. Servern finns inlåst på hemlig plats och endast två personer har tillgång till den.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.