Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Radiojournalisten Peter Sandberg blir hedersdoktor

Publicerad: 18 Oktober 2016, 07:00

Peter Sandberg. Foto: Björn Dalin.

Peter Sandberg, mångårig programledare och producent på Sveriges Radio, har utsetts till hedersdoktor vid teologiska fakulteten på Uppsala Universitet.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

– Det känns förvånande roligt. Det är ju inget man räknar med direkt. För mig personligen känns det fantastiskt kul. Jag har gjort program om de här ämnena i många år och detta är förstås en bekräftelse på att det har varit värdefullt, säger Peter Sandberg, som arbetat med livsåskådningsjournalistik i 20 år.

Människor och tro, Teologiska rummet och Filosofiska rummet är exempel på program Peter Sandberg har programlett och producerat. I ett pressmeddelande från Uppsala universitet står att programmen ”utmärker sig i den svenska mediekulturen genom att på ett nyanserat och forskningsrelaterat sätt belysa olika frågor kring religioner och deras sociala, politiska och kulturella betydelse”.

Hur skulle du säga att medierapporteringen kring de här frågorna har förändrats under din tid som verksam journalist?

– Det har hänt väldigt mycket. När jag började rapporterades det inte speciellt mycket om den religiösa dimensionen i konflikter i världen. I dag vet alla att det finns religiösa komplikationer i nästan varenda konflikt som pågår. Sedan har intresset för religion ökat. Inte minst eftersom många som kommer till Sverige är troende. Religionen har blivit mer närvarande och nyfikenheten kring den större.

Har det journalistiska uppdraget förändrats i takt med det?

– Ja, det tror jag. Dagens rapportering kräver större kunskaper. Journalisterna måste ha mer på fötterna och känna till fler samfund än bara Svenska Kyrkan, säger Peter Sandberg och fortsätter:

– Och den här journalistiken är lite speciell eftersom det handlar om människors tro, teologiska frågor och religionens roll i samhället. Man arbetar i skärningspunkten mellan teologi och förkunnelse och samhällsfrågor och politik, säger Peter Sandberg.

I slutet av januari hålls promotionen i Uppsala domkyrka.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Radio

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.