Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag30.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Radiohusskandalen: Nu säljer DR sporträttigheterna

Publicerad: 9 November 2007, 11:48

Danmarks Radio säljer delar av sina rättigheter till sporthändelser till norska Telenors nya danska bolag, Danmarks Digital TV. Det är DR:s dåliga ekonomi på grund av husbygget som nu tvingar bolaget att sälja innehåll.


Tidigare i år meddelade DR att man måste lägga ut samtliga sina sporträttigheter för tv till försäljning. Orsaken var den sparplan som företaget upprättat för att få bukt med ekonomin efter de stora budgetöverdragen i samband med bygget av det nya radiohuset.

Men i det avtal som DR nu ingått med Danmarks Digital TV (DDtv) kan DR fortsätta med att i begränsad omfattning sända från stora internationella sportarrangemang som OS, fotbolls-VM, Tour de France, Champions League-handboll m fl.

– Om vi spolar ett år tillbaka var vi i en situation, där vi skulle sälja alla rättigheter och inte kunna sända toppsport, säger DR:s mediedirektör, Lars Grarup. Nu har vi lyckats att säkra att vi även framöver kan presentera stora sportshändelser för danskarna.

Telenors nyetablerade bolag, DDtv, ska använda rättigheterna för att skaffa sig en stark position när det digitala sändningsnätet börjar komma igång i Danmark 2009. DDtv ska inte bygga upp en egen tv-kanal, utan vill i stället fungera som ‘gatekeeper’. Det innebär att bolaget ska sätta samman programpaket till kommersiella kanaler.

Ingen av parterna vill uttala sig om hur mycket DDtv har betalt för rättigheterna, men en gissning ligger på omkring en kvarts miljard svenska kronor.

Telenor är Nordens största distributör av tv-tjänster och hade i fjol en omsättning på 91 miljarder norska kronor. Antalet anställda är 33 500, som i tolv länder också arbetar med fasta och mobila telefoner.

I Danmark äger Telenor bland annat Canal Digital, Sonofon, Tele 2 och Cybercity.

I Sverige äger Telenor Djuice, Canal Digital och Bredbandsbolaget. I Norge står Telenor – förutom telefoner – också bakom en kombinerad sport- och underhållningskanal.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.