Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Rabenius lämnar PAR, TU stämt inför AD

Publicerad: 24 April 2006, 09:50

Lars E Rabenius, Journalistförbundets representant i Pressens Avtalsråd (PAR), meddelade i fredags (21 april) att han lämnar sitt uppdrag i rådet.


Anledningen är, efter vad han säger till Pressens Tidning, att PAR:s majoritet har för avsikt att upprätta ett upphovsrättsavtal för Göteborgs-Posten och att den inte är behörig att göra detta.
Samma dag meddelade Journalistförbundet att en stämning mot Tidningsutgivarna lämnats in till Arbetsdomstolen. Avsikten är just att få fastställt om PAR har behörighet eller inte att besluta om ett lokalt upphovsrättsavtal för GP. Frågan är hur kollektivavtalet från 2004 ska tolkas, vilket av momenten 3 under § 4 som ska vara tillämpligt.
Stockholms tingsrätt uttalade nyligen som sin uppfattning, i samband med en begäran om vitesföreläggande mot PAR:s ordförande Olof Johansson och Bertil Dejke, Tidningsutgivarnas representant i rådet,  att PAR gjort en korrekt tolkning av kollektivavtalet.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.