Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag23.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Quick Response: Nätmobben lockade medierna i främlingsfientlig fälla

Att några enstaka och ibland anonyma bloggare lyckas få en hel tidningsvärld att börja diskutera en misstänkt gärningsmans ursprung borde mana till eftertanke, skriver Hakim Chebchoub och Arash Mokhtari på Quick Response.

Publicerad: 22 april 2010, 10:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Frågan om hur svenska medier hanterar den allt aggressivare främlingsfientligheten på internet blev återigen aktuell när en 78-årig kvinna avled i sviterna efter ett otäckt parkeringsbråk i Landskrona i slutet av mars.

Quick Response publicerar i dag en granskning av hur svenska medier rapporterade om händelsen. Efter en enkel sökning i artikeldatabasen Retriever kunde vi konstatera att ett stort antal tidningsmedier framhävde den misstänkte gärningsmannens ursprung. I Dagens Nyheter och i Svenska Dagbladet hette det att mannens familj har invandrarbakgrund. I Sydsvenska Dagbladet fick vi veta vilket land han är född i och i tidningen Dagen vilken religion han har.

När vi ringde runt till journalisterna som skrivit dessa artiklar svarade så gott som alla att de hade tagit intryck av att främlingsfientliga bloggar redan identifierat mannen och nu bedrev en främlingsfientlig kampanj mot honom. Jag bedömde att hatet var så pass stort att det fanns ett allmänintresse i att bemöta det, som en reporter på Sydsvenska Dagbladet uttrycker det i vår granskning.

Vi fick också höra graverande uppgifter om att en reporter fick reda på mannens ursprung genom en ökänd, främlingsfientlig blogg som har gjort det till sitt signum att dag efter dag associera etniska minoriteter till kriminalitet.

Även på ledarplats och i enstaka kulturartiklar hamnade mannens ursprung i centrum. Den 7 april hade Expressen.se en ledare om att det är fel att fokusera på mannens ursprung. Men besöker man de bloggar som ledaren länkar till genom Twingly får man alla detaljer om hans namn, tro och etnicitet.

Att några enstaka och ibland anonyma bloggare lyckas få en hel tidningsvärld att börja diskutera en misstänkt gärningsmans ursprung borde mana till eftertanke. Det visar tydligt att högljudda nätmobbar har blivit en maktfaktor att räkna med. Och precis som alla makthavare förtjänar de en stor dos misstro och ett kritiskt öga. Journalister måste fråga sig om dessa nätmobbar verkligen är så pass stora att de kan sägas representera en allmän opinion. Tidigare granskningar som Quick Response har gjort tyder på att det kan finnas en mindre grupp främlingsfientliga personer på internet som medvetet överbelastar webbenkäter, kommentarfält och andra läsarkontakter för att ge sken av att vara många.

När Expressens chefredaktör Thomas Mattsson bjuder in till chatt om kriminaljournalistik får han svara på anonyma frågor om invandrarnas kriminalitet. På Twitter skriver han lite förvånat att det redan inför chatten finns ett stort intresse diskussionsfora på nätet. Han verkar dock aldrig reflektera över vilka det är som är aktiva i dessa fora, hur många de är eller vilka värderingar som ligger bakom deras frågor. Vi på Quick Response är till skillnad från Thomas Mattsson inte förvånade. Alla förutsättningar för att chatten skulle kapas av främlingsfientliga krafter fanns där.

Sakta men säkert håller journalistikens etiska principer på att rubbas. Vi på Quick Response vill påminna om att våra pressetiska regler finns till för att vi journalister ska kunna sköta våra jobb utan att oskyldiga pekas ut eller att enskilda individer tillfogas oproportionerligt stor skada. Dessa principer sätts ur spel när invandrarskapet får bära skulden för en tragisk dödsmisshandel.

Vi vill också påminna om att vi journalister har makt. Den makten kan vi använda för att främja en känsla av gemenskap i samhället. Vi kan visa att de allra flesta Landskronabor, oavsett vilken etnisk bakgrund de har, tycker att det är oacceptabelt att en 78-årig dam misshandlas till döds. Landskronafallet har aldrig handlat om svenskar mot invandrare. De som påstår det har fel. Och måste följaktligen granskas.

Hakim Chebchoub, reporter på Quick Response och Arash Mokhtari, ansvarig utgivare för Quick Response

Axel Andén

Quick Response

Quick Response, QR, är en redaktion som granskar den svenska  nyhetsrapporteringen om invandring, integration och  främlingsfientlighet. Som mediegranskande journalister granskar vi  press, radio och TV och de bilder av samhället som förmedlas där.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.