Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Quark 8 ute till sensommaren

Publicerad: 29 Maj 2008, 11:06

En ny version av Quark har precis presenterats på drupa. Modell 8.0 kan bland annat skapa flash-filer. Man har också på många sätt närmat sig såväl Adobes Photoshop som Illustrator.


Under sensommaren kommer en ny version av QuarkXpress. En av de stora nyheterna i 8.0 är att nu kan man exportera quarkfiler som flashfiler. Där kan också programmet hantera rörliga bilder, ljud och animationer. Vilket innebär att man enkelt kan göra interaktiva inslag för webbsidor.

Quark har också gått igenom paletterna ordentligt och bland annat tagit fram mer än 200 nya ikoner. I utvecklingsarbetet har man hämtat mycket inspiration från Adobes Photoshop och Illustrator. Vilket är ett plus enligt Quark:

– För en erfaren användare tar det en halvtimme att bli van med det nya utseendet, säger Matthias Günther, senior product manager på Quark.

– Det är faktiskt mer evolution än revolution.

Den nya versionen av Quark kan också hantera Illustratorfiler.

Det är alltså inte längre nödvändigt att spara om dessa i till exempel PDF eller EPS-format. De är dock inte redigeringsbara. Ännu.

I den nya versionen finns det bara ett blockverktyg. Det är först när man väljer innehåll som det definieras som antingen text- eller bildblock. Att fylla blocken med innehåll kan antingen ske genom ”dra och släpp” eller genom att montera på vanligt sätt.

För att få maximal stabilitet är QuarkXpress 8.0 byggt i unicode. Det ska innebära att de problem med filnamn som orsakar korrupta filer som flera användare av Quark 7.x fått sedan de uppgraderat till senaste versionen av Mac OS X inte längre ska uppstå.

– Vi har också valt att inte komma med några alfa- eller betaversioner utan när programmet är klart och färdigutvecklat börjar vi leverera det, säger Matthias Günther.

Han räknar med att det kommer att bli i juli eller augusti.

Priset kommer enligt honom att ligga på samma nivå som i dag.

Läs mer i senaste nummret av Medievärlden.

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.