Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Publicister i upprop: Telias deal med Facebook en fara

Publicerad: 3 Maj 2016, 03:46

Samarbetet som Telia har inlett med Facebook riskerar de svenska mediebolagens att nå sin publik. Det skriver 27 företrädare för Sveriges medieföretag i ett upprop.


Ämnen i artikeln:

FacebookTelia

Facebooks tjänster ska enligt uppgörelsen med Telia distribueras gratis till användarna, i motsats till innehållet från medieföretagen. Det är ett angrepp på nätneutraliteten menar undertecknarna av uppropet. Samt en spark mot medieföretagen:

I år firar den svenska tryckfriheten 250 år. Vi har en historia att vara stolta över. Frågan är om vi kommer vara lika stolta i framtiden. Sverige har inte tagit ledningen i att säkra yttrandefriheten i det nya medielandskapet. Politiken har inte följt med när medierna flyttat online. Vi ser det på område efter område: I arbetet med att stötta mediebolagens it-säkerhetsarbete, i straffmomsen på tidningar digitalt, i undfallenheten inför de globala jättarnas skatteplanering, i frågor som rör utbyggnaden av en kraftfull IT-infrastruktur och i detta fall, i att säkra regler om allas lika värde på internet.

Om det inte längre finns ett öppet internet drabbar det alla, men extra starkt i glesbygden och områden där man är beroende av ett mobilt bredband menar publicisterna:

Att statligt ägda Telia tar på sig en ledartröja i racet mot botten är direkt sorgligt. Staten om någon borde vara den som garanterar en öppenhet. Oavsett regelverk uppmanar vi därför regering och riksdag att genom sin roll som ägare säkra att Telia verkar som ett föredöme när det gäller nätneutraliteten och rätten till det fria ordet på internet.

Ämnen i artikeln:

FacebookTelia

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.