Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Publicister i protest mot ny Facebook-regel

Publicerad: 21 maj 2018, 04:31

Facebook Twitter Appar Foto: Pixabay

Nya regler om hur Facebook-annonser ska registreras klumpar ihop journalistiskt innehåll med propaganda, menar News Media Alliance.


Ämnen i artikeln:

Facebook

Nya regler kräver att aktörer på Facebook redovisar vem det är som har betalat för en annons om det är så att annonserna anses vara politiska. Det gäller bland annat ämnen så som fattigdom, terrorism och invandring, rapporterar The Drum.

Det innebär att publicisters betalda annonser för sitt egna innehåll kommer klassas som politiskt.Det har fått News Media Alliance att reagera. Organisationen som representerar 2000 amerikanska nyhetsorganisationer, så som The Washington Post, The Wall Street Journal och The New York Times, har skrivit ett öppet brev till Facebook för att be techjätten att tänka om. De menar nämligen att det är fel att bunta ihop publicister tillsammans med politiska förespråkare.

Annonserna kommer loggas tillsammans med kandidatkampanjer och ämnesbaserad annonser i ett offentligt arkiv där allmänheten kan ta reda på hur mycket pengar som har lagts på att främja en särskild sak.

”Nyhetsinsamling och rapportering om politik är inte detsamma som befrämjande eller politik. Genom att klumpa ihop journalistik och förespråkning av vissa ämnen, suddar Facebook farligt ut linjen mellan riktig rapportering och propaganda, och hotar att undergräva journalistikens förmåga att spela sin kritiska roll i samhället som den fjärde statsmakten”, säger vd David Chavern.

News Media Alliance ber Facebook att ta bort publicisters sponsrade innehåll från de annonser som loggas, eller att dessa registeras i en separat lista.

Enligt ett uttalande från Campbell Brown, chef för nyheter och partnerskap på Facebook, arbetar man med att ändra sättet som annonserna loggas på.

”Vi inser att nyhetsartiklar om politik är annorlunda och vi arbetar med publicister för att utveckla rätt tillvägagångssätt”, säger Campbell Brown till The Wall Street Journal.

Ändringarna ska rullas ut den 22 maj i USA och är en del i Facebooks arbeta med att förhindra aktörer som vill påverka och riskerar att hota den politiska processen i USA.

Hanna Frick

mvredaktion

Ämnen i artikeln:

Facebook

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.