Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Publicerade tandläkares namn – klandras av PON

Publicerad: 24 Februari 2011, 09:42

Patienten gick ut i Göteborgs-Posten och anklagade sin namngivna tandläkare för fuskjobb. Nu klandras GP av PON för att ha åsidosatt god publicistisk sed.


Ämnen i artikeln:

Pressens OpinionsnämndGöteborgs-Posten

Det var i februari förra året som patientens historia berättades i Göteborgs-Posten. Han berättade att hans lagningar ramlat ur munnen efter bara tre dagar och att tandläkarens fuskjobb orsakat honom stor skada. Tandläkaren namngavs och erbjöds att ge sin version. Något hon avböjde eftersom hon var förhindrad att uttala sig av sekretesskäl. Dessutom ville hon avvakta anmälan som patienten gjort till HSAN.

I anmälan säger tandläkaren att namnpubliceringen skadat hennes anseende svårt, att hon aldrig anmälts till HSAN tidigare och att tidningens artikel i alltför stor utsträckning byggde på patientens uppgifter som inte var granskade eller bedömda av HSAN, som senare friade tandläkaren från misstankarna.

PO skriver i sin bedömning: Det allvarliga och till viss del känslomässigt färgade kritik om fuskjobb som patienten framförde var av den arten att den svårligen kunde bemötas av tandläkaren på ett adekvat sätt, särskilt inte i detta tidiga skede av processen.

PO anser att artiklarna tillfogade tandläkaren en allvarlig publicitetsskada som inte var motiverad av allmänintresset och därför bör klandras för att ha åsidosatt god publicistisk sed. PON instämmer i PO:s bedömning.

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.