Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Public service vill skrota förhandsprövning

Publicerad: 16 Februari 2017, 08:47

Förhandsprövningen är i konflikt med yttrandefrihetsgrundlagen. Det menar Sveriges Radios ledning. SVT vill ha ett tydligt online-uppdrag och samt också avskaffa förhandsprövningen.


Ämnen i artikeln:

SVTSveriges RadioPublic service

Snart är det dags för en halvtidsöversyn av villkoren för public service-bolagen. Kulturdepartementet har därför bett SVT, SR och UR komma med synpunkter på vad som bör utredas inför den kommande tillståndsperioden.

Sveriges Radios ledning tycker att förhandsprövningen ska skrotas. Den innebär en bedömning ”om ett visst innehåll ska få tillhandahållas eller inte. Förhandsprövningen kommer därmed i konflikt med de principer i yttrandefrihetsgrundlagen som bär upp den redaktionella friheten.” Det gäller i synnerhet webbaserade tjänster menar Sveriges Radio.

Publikdialogen kräver en närvaro i sociala kanaler. SR ser de som ett allt viktigare verktyg för att nå ut med sin orginaljournalistik och nämner bland annat att en ”explainer” som P3 gjorde på kriget i Syrien riktad till de yngre målgrupperna delades 650 000 gånger på Facebook.

SVT vill att public service-bolagen ska få ett online-uppdrag. Utan ett sådant är risken stor att SVT kommer att halka efter i utvecklingen jämfört med aktörer som Youtube, Facebook och Netflix menar ledningen. Uppdraget ska inte vara mer detaljerat än dagens marknätsuppdrag och innehålla samma grundläggande friheter och skyldigheter. Förändringen kräver sannolikt grundlagsändringar, men de ska inte utformas så att regeringens möjligheter att reglera innehållet på nätet ökar mer än vad som krävs anser ledningen.

Även SVT:s ledning är negativ till förhandsprövningen. Den bör ersättas med en modell där ”bolagen begär ändring i händelse av att de vill förändra eller gå utanför de beslutade ramarna”. Men så länge förhandsprövningen finns kvar är det bolagen som ska ha tolkningsföreträde om vad som ska testas och att trösklarna för vad som ska testas ”bibehålls höga.”

Utbildningsradion skriver att ett plattformsneutralt uppdrag är mer eller mindre ett måste för kunna möta användarna där de befinner sig.

UR vänder sig också mot alla tankar på att ens utreda en sammanslagning av public service-bolagen. Det skulle ”riskera att ta mycket kraft och utrymme från de för framtiden kritiskt viktiga och centrala frågorna.”

Svaren i sin helhet här:

• psurku2016-02487-4-urs-underlag-info%cc%88r-halvtidso%cc%88versynen-pdf-3123305_1_1

• pssrku2016-02487-5-sveriges-radios-underlag-info%cc%88r-halvtidso%cc%88versynen-pdf-3125-_

• pssvtku2016-02487-3-pm-svts-sammanfattade-synpunkter-info%cc%88r-den-kommande-ps-ut-_

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.