Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Public service-kommitténs direktiv är klara

Publicerad: 20 December 2016, 12:45

Den nuvarande finansieringsmodellen för public service är orättvis och otidsenlig. Nu har direktiven för kommittén som ska göra om systemet presenterats. UPPDATERAD x 2


Ämnen i artikeln:

Public service

I uppdraget för den parlamentariska kommitté som ska göra en översyn för public service-modellens framtid finns att analysera möjliga alternativa finansieringssystem. Den ska också ta fram ett förslag på en fortsatt finansiering som ligger utanför statens budget.

Kommittén ska också titta på om det går att hitta en modell där resurssvaga grupper ska betala mindre. Frågan om det är hushåll eller individer som ska betala ska också utredas samt om betalningsskyldigheten även fortsättningsvis ska vara knuten till viss teknisk utrustning och den i så fall ska definieras.

Hanna Stjärne, vd SVT säger i ett pressmeddelande:

”Det är bra att utredningen om finansieringen av public service startar i god tid inför nästa sändningstillstånd. Den nuvarande radio- och tv-avgiften behöver moderniseras. SVT:s oberoende är centralt för trovärdigheten och därför är  det klokt att det redan nu slås fast att finansieringen ska ligga utanför statsbudgeten. Med tanke på de avskräckande exempel på politisk styrning av medier som finns i vår omvärld ska största möjliga avstånd mellan politiken och publicistiken eftersträvas.”

Sveriges Radios vd Cilla Benkö ger sin kommentar i ett pressmeddelande:

”Det är bra att finansieringsutredningen har som avgörande förutsättning att public service har en stabil och förutsägbar finansiering som är utformad för att värna företagens oberoende. Det är också bra att direktiven slår fast att det ska tas fram ett konkret förslag där public service finansieringsmedel fortsatt hanteras helt åtskilt från statens budget och att finansieringsmodellen enbart ska omfatta public service.”

Och vidare:

”En framtidssäker plattformsoberoende avgiftsmodell är en förutsättning för att Sveriges Radio fortsatt ska kunna vara ett oberoende riksmedia med en stark lokal närvaro och en öppen demokratisk arena på alla plattformar”

Arbetet ska vara klart senast sista september nästa år. Direktiven i sin helhet finns här.

Direktiven för de framtida villkoren för SR, SVT och UR presenteras vid ett senare tillfälle.

Ämnen i artikeln:

Public service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.