Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Public service i Danmark och Norge satsar på webbnyheter

Publicerad: 7 December 2006, 09:23

Public service-kanalerna i både Danmark och Norge rustar nu kraftigt upp sina aktiviteter på nätet. Danmarks Radio (DR) öppnar nästa år en nyhetskanal på nätet. Det samma gör Norsk Rikskringkasting (NRK). Därutöver vill NRK starta en ny tv-kanal enbart för nyheter.


Det arbetas nu för fullt med nya projekt hos både DR och NRK. Lanseringen av TV 2 News i Danmark nyligen har satt fart på DR, som startar sin nyhetskanal på nätet tidigare än beräknat. Det betyder, enligt ledningen i DR, att denna online nyhetskanal ska vara klar före sommaren nästa år. Förbilderna till web-satsningen är CNN och BBC.

På en mediekonferens, som tidningen Börsen nyligen arrangerade i Köpenhamn, pekade DR-chefen Kenneth Plummer ut de områden som public service-kanalen framöver sätter fokus på. Det rör sig om nyheter, barn, ungdomar, dansk tv-drama, dansk musik samt historia.

Snart öppnar DR en särskild barnkanal på nätet liksom en ungdomskanal. DR-chefen erkänner att det är svårt att bli attraktiv för tonåringar som föredrar Myspace eller Youtube framför att se tv – och om det är tv är det ofta utländska kanaler.

– Det tar vi nu konsekvenserna av och lanserar nästa år den ultimativa danska ungdomskanalen på nätet. Det blir en portal där vi kommer att göra egna radio- och tv-program direkt till nätet. Det hoppas vi blir platsen för tonåringarnas bloggning och delning av videoklipp med mera, sade Kenneth Plummer.

Även ute i landsorten ökar DR aktiviteterna; under nästa år etablerar DR 98 kommunala hemsidor för nyheter.

I Norge startar NRK från årsskiftet en egen nyhetskanal baserad på web-tv. NRK öppnar också en ny tv-kanal. Den startar den 1 september nästa år och ska uteslutande sända nyheter. Nyhetskanalen på nätet kan sägas vara en förlöpare till den kommande nyhetskanalen i tv.

Den kommersiella kanalen TV 2 i Norge öppnar inom kort en ny tv-kanal för enbart nyheter. Därmed lär TV 2 få åtminstone ett halvt års försprång på NRK.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.