Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Public service-avgiften kan behöva sänkas framöver

Publicerad: 12 december 2018, 06:58

Foto: Wikimedia commons

Skatteverket beräknar att den nya public service-avgiften ger en halv miljard för mycket till statskassan. Det kan leda till att den sänks framöver.


Ämnen i artikeln:

RadioTvPublic service

Från och med årsskiftet ersätts den gamla TV- och radioavgiften med en public service-avgift. Den kommer samlas in av skatteverket i stället för som tidigare Radiotjänst. Kostnaden kommer vara 1 procent av en persons inkomster, upp till ett avgiftstak på 1.300 kronor.

För 2019 ska de tre public service-bolagen, SVT, SR och UR få 8,4 miljarder kronor, har riksdagen beslutat. Men Skatteverkets preliminära beräkning av hur mycket den nya avgiften kommer inbringa visar att det blir en halv miljard kronor för mycket.

Anledningen är att det inkomstbasbelopp som används för att beräkna avgiften och antalet personer som har en beskattningsbar inkomst har ökat, säger Anna-Karin Adolfsson vid kulturdepartementet till Medievärlden.

”Det bör dock understrykas att detta är en beräkning av den preliminära intäkten från public service-avgiften. Hur stor intäkt det faktiskt blir under 2019 vet vi först i efterhand och totalbeloppet kommer då att korrigeras”, skriver hon i ett mejl.

Men om den preliminära beräkningen stämmer kommer nästan en halv miljard för mycket att samlas in. Överskottet kommer att hamna på det som kallas public service-kontot, för det inte är tillåtet att de pengar som samlas in till public service används på något annat sätt än vad de är avsedda för. Det kan göra att avgiften framöver kan komma att sänkas för att få balans på kontot.

”Avgiftens storlek kommer att prövas varje år och justeras vid behov. Avgiften kan enbart användas för att finansiera public service och bör därför inte vara högre än att intäkterna från avgiften täcker den medelstilldelning som riksdagen beslutat”, skriver Anna-Karin Adolfsson.

Att det finns ett överskott av pengar på public service-kontot påverkar inte tilldelningen av pengar till bolagen, understryker Anna-Karin Adolfsson.

Lucas De Vivo

Reporter

Ämnen i artikeln:

RadioTvPublic service

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.