torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PTS krav på Telia: behandla internettrafik likvärdigt

Publicerad: 25 januari 2017, 07:14

Telias lokaler i Arenastaden i Solna.

När Telia tillåter fri surf på vissa sociala medier-nätverk trots att surfpotten är slut så bryter teleoperatören mot EU-regler om ett öppet internet. Det konstaterar PTS som nu förelägger Telia att rätta sig.

Ämnen i artikeln:

Telia

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Under gårdagen offentliggjordes ett beslut från Post- och telestyrelsen (PTS) i vilket tillsynsmyndigheten kräver att Telia upphör med att erbjuda sina kunder obegränsad användning av utvalda sociala medier-nätverk även efter att datataket uppnåtts.

I beslutet från PTS står:

”Telia Company AB ska rätta sig efter föreläggandet senast inom 30 dagar från delgivning av detta beslut.”

Bakgrunden till beslutet är att PTS gör bedömningen att Telias trafikhanterande bryter mot den EU-förordning som säger att leverantörer av internetanslutningstjänster ska behandla all trafik likvärdigt på internet.

Den omdiskuterade kampanjen har väckt kritik från flera håll och i maj skrev svenska publicister på ett upprop och menade att Telias samarbete med sociala medier-nätverken var en fara för svenska mediebolag:

”Att statligt ägda Telia tar på sig en ledartröja i racet mot botten är direkt sorgligt. Staten om någon borde vara den som garanterar en öppenhet. Oavsett regelverk uppmanar vi därför regering och riksdag att genom sin roll som ägare säkra att Telia verkar som ett föredöme när det gäller nätneutraliteten och rätten till det fria ordet på internet.”

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev