Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

PS-kommitténs förslag: Ersätt avgiften med en skatt

Publicerad: 16 oktober 2017, 10:37

TV-hus-entrén på SVT. Foto: Anders Strömquist/SVT

Public service-kommittén föreslår att dagens radio- och tv-avgift ska skrotas och ersättas av en individuell inkomstbaserad skatt som är öronmärkt för public service.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköAlice Bah KuhnkeSveriges Radio

I dag överlämnade public service-kommittén sitt förslag om hur public service ska finansieras till kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Kommittén förslår att radio- och tv-avgiften avskaffas och ersätts av en individuell avgift på beskattningsbara inkomster som ska betalas av alla över 18 år. Avgiften är helt åtskild från statens budget och dess ändamål är finansieringen av public service. Skatten blir som högst 1 308 kronor per skattebetalare och år.

”Den här öronmärkta skatten ska värna public service oberoende”, sade kommitténs ordförande Sture Nordh på dagens presskonferens.

En konsekvens av slopandet av radio- och tv-avgiften blir att Radiotjänst i Kiruna avvecklas.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö kommenterar förslaget i SR Ekot:

”Det finns saker med det här förslaget som oroar mig som publicist. Det är en skatt – även om man kallar det en avgift. Och det gör att vi kommer närmare statsapparaten.”

Samtidigt föreslår public service-kommittén att sändningstillståndet blir åttaårigt i stället för sexårigt som det är i dag. Kommittén föreslår också att verksamma riksdagsledamöter inte ska få sitta med i Förvaltningsstiftelsen. Inte heller ska de få sitta med i de tre programföretagens styrelser.

SVT:s vd Hanna Stjärne är försiktigt positiv till PS-kommitténs förslag, säger hon i ett pressmeddelande:

”Det är dags att modernisera tv-avgiften så att den håller för kommande generationer. Public service är en del av den demokratiska infrastrukturen och viktigare än någonsin för att trygga en värdig och balanserad samhällsdiskussion. Det är därför särskilt positivt att det är en enig parlamentarisk kommitté som står bakom förslaget.”

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev