söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medievärldens arkiv

Protester på Google mot Kinalansering

Publicerad: 20 augusti 2018, 05:28

Google-sök

Anställda på Google protesterar mot planerna på en etablering av en censurerad sökmotor i Kina.

Ämnen i artikeln:

Google

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Efter mycket omfattande kritik lade Google 2010 ned sin censurerade version av sökmotorn i Kina. Men nu under sommaren har det läckt ut uppgifter om att Google planerar att på nytt försöka etablera sig i Kina. Även denna gång ska sökmotorn, enligt medieuppgifter, vara censurerad.

Bland de sökord som den kinesiska staten tillsammans med Google sett till att det inte kommer att dyka upp något resultat kring finns ”mänskliga rättigheter”, ”yttrandefrihet” och ”demokrati”, enligt nättidningen The Intercept.

Men lanseringen av en censurerad sökmotor möts av kritik inifrån. För tillfället sprids en protestlista, vilken undertecknats av 1 000 anställda på Google, som ska stoppa intåget i Kina. Det rapporterar Guardian. De anställda efterlyser mer transparens och tydlighet kring vad som sker och deras roll i utvecklingen:

”Behovet av mer transparens är brådskande. Vi behöver få delta i samtalen och löften från ledningen om öppna och tydliga processer. Anställda måste också få kännedom om vad det är de bygger”, står det i dokumentet.

Så sent som i förra veckan tillbakavisade dock Googles vd Sundar Pichai uppgifterna om att internetjätten skulle vara nära en lansering i Kina, enligt Wall Street Journal.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev