Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Protester när tre tidningar slår ihop avdelningar

Publicerad: 11 April 2008, 08:42

Rationaliseringarna i Berlingske-koncernen fortsätter. Nu ska sport, resor och fotografer i Berlingske Tidende, B.T. och Urban slås samman. Journalisterna protesterar kraftigt mot projektet, som också innebär att de förlorar sina fasta arbetsplatser.


I sommar flyttar de tre Mecom-ägda tidningarna in i nyrenoverade lokaler på Pilestrædet i Köpenhamn. Den glädje som många medarbetare har haft till detta, är nu omvandlad till ilska och irritation. När de kommer till sin nya arbetsplats utrustas de med en bärbar dator och en mobiltelefon. Därefter får de söka sig en plats att arbeta på.

Det finns nämligen inga fasta arbetsplatser i byggnaden. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med utrymme.

Det nya projektet innebär också att redaktionerna för sport och resor samt fotografer i de Berlingske Tidende, B.T. och Urban slås samman. Samtidigt placeras redigerarna för de tre tidningarna i ett särskilt redigeringsrum.

Journalisterna är upprörda över projektet.

– Ja, här kan du tala om toppstyrning, säger Frederik M. Juels, som är ordförande i journalistklubben på Berlingske Tidende, till Medievärlden. Vi hade ju helst sett att ledningen hade förhandlat med oss innan den beslöt att genomföra detta. Men nu har vi i alla fall fått lov att förhandla om vissa element i projektet. Ledningen är dock in sin fulla rätt att genomföra det hela och det kommer den också att göra.

– Genom att slå samman redaktionerna är vi rädda för att tidningarna förlorar sina särskilda profiler. Dessutom måste det bli förvirrande för journalisterna som ju inte i förväg vet till vilken tidning han eller hon ska skriva till. Detta kommer att gå ut över kvaliteten, menar Frederik M. Juel.

– Det är heller inte bra att medarbetarna förlorar sina fasta arbetsplatser. De erfarenheter som gjorts med detta på andra håll, är bara negativa. Så det är en riktigt dålig idé att de nu också ska införas hos oss. Hela projektet osar av besparingar, men jag tror inte att det får den goda effekt som ledningen hoppas på.

Nyligen höll medarbetarna på de tre tidningarna ett gemensamt möte, där de diskuterade omläggningarna. I ett gemensamt uttalande säger journalisterna att de är bekymrade över ledningens nya projekt, som de menar kommer att urvattna de enskilda tidningarnas profiler. De menar också att det ”skapar otrygghet och onödig frustration, att medarbetarna inte får fasta arbetsstationer och att det inte är plats till alla i huset”.

De menar att produktiviteten kommer att falla och att arbetsmiljön blir sämre. Samtidigt uppmanar journalisterna ledningen att ompröva sin plan.

Men ledningen har inga tankar på att ändra i den framlagda planen.

– Hela projektet handlar om att de enskilda tidningarna och koncepten är avgjort viktiga för oss, säger Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen, till Journalisten.dk. Det är meningen att stärka tidningarna med det här, och det är de tre tidningarnas chefredaktörer som gemensamt har gjort den här planen.

Lisbeth Knudsen menar att kritiken mot borttagande av de fasta arbetsplatserna bygger på ett missförstånd:

– Alla människor blir bekymrade, när man ändrar på det sätt de är vana att arbeta på. Det här handlar om att släppa några krafter fria. Det handlar om att vi faktiskt ger medarbetarna större flexibilitet i deras arbete.
Christer  Källström

mvredaktion

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.