Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag28.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Protest mot utvisning till Iran

Publicerad: 1 Juni 2011, 09:56

Idag demonstrerade ett hundratal personer mot utvisningen av den kurdiska aktivisten och journalisten Marzieh Kamangar som riskerar avrättning i Iran.


Marzieh Kamangar kommer från en politisk familj där 15 personer, bland annat hennes far och två farbröder, redan avrättats. Hon är medlem i vänsterpartiet Komala, och har i Sverige sänt Komala-TV via satellit. Hon har fungerat som programledare, reporter och fotograf.

”Det står utom allt tvivel att Marzieh Kamanger vid ett återvändande till Iran kommer att gripas, torteras och dödas.”, skriver riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) och författaren Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt, idag på SVT Debatt.

På tidningen Bang:s hemsida finns ett upprop för Marzieh Kamangar. ”Beslutet om avvisning av Marzieh Kamangar, som innebär att hon riskerar förföljelse och tortyr, strider mot flera grundläggande människorättsakter, inte minst FN:s kvinnokonvention och den europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som är direkt bindande för Sverige”, skriver de bland annat.

Demonstrationen idag på Mynttorget i Stockholm samlade cirka 100 personer som krävde att Marzieh Kamangar får stanna i Sverige, och att utvisningarna av politiska flyktingar till Iran upphör.

Axel Andén

axel.anden@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.