Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Protest mot GP slutade med egen tidning

Publicerad: 23 Oktober 2012, 08:41

Det började med en manifestation mot Göteborgs-Posten. Och slutade med en tidning gjord av ungdomar från Biskopsgården.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

I mitten av juli fick organisationen Pantrarna nog. De jobbar för att både förändra situationen i, och bilden av, stadsdelen Biskopsgården i Göteborg.

Då hade det gått två veckor sedan ett mord begåtts där. Och GP:s rapportering av dådet hade upprört många människor vilket ledde till en manifestation utanför GP-huset. (Läs GP:s artikel om den här)

Budskapet var tydligt. Medier ger generellt en felaktig bild av området. Att allt bara är problem och elände. Något som gör att de som växer upp där stämplas som kriminella.

På GP lyssnade man på kritiken. Och för att i någon mån försöka förändra situationen öppnade man i måndags en tillfällig redaktion i Biskopsgården. Åtta ungdomar blev journalister för en dag.

Från början var de lite osäkra på vad de skulle skriva om.

Men då fick de frågan om vad som gör dem förbannade, säger GP:s nyhetschef Anders Goliger som var en av tre GP-medarbetare som jobbade med ungdomarna.

Fördomar och främlingsfientlighet kom direkt upp. Det slutade med att några ungdomar ställde en representant för Sverigedemokraterna mot väggen. Och en artikel som platsade i huvudtidningen.

Men redaktion tog fram ett antal andra jobb också. De blev pdf-tidningen Wazzup Biskop. (Läs hela här)

Satsningen har gett mersmak.

Jag kan inte lova hur vi ska fortsätta med det här. Men det känns som att vi ska det. Kanske gör vi ett varv på olika platser runt stan. Eller så kanske vi återkommer till Biskopsgården om en tidsrymd, vi får se säger Anders Goliger.

Han menar att GP nu har hittat en modell för hur man billigt och enkelt kan både öka tidningens trovärdighet i en rätt kritiskt inställd målgrupp och även få fler källor och ingångar.

Nästa gång det händer något där kanske de här ungdomarna ringer till oss. Något som inte skulle varit aktuellt innan.

Om nu inte gänget som gjort tidningen väljer att skriva själva.

Några blev väldigt peppade och vill bli journalister på kuppen.

GP:s artikel om satsningen i Biskopsgården här

Ämnen i artikeln:

Göteborgs-Posten

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.