Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag01.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medievärldens arkiv

Protest mot för dramatiserad grafik

Publicerad: 10 Maj 2011, 07:16

Viss nyhetsgrafiken efter bin Ladens död får högsta betyg i kreativitet. Men lägsta i noggrannhet. Därför har 58 grafikexperter från hela världen nu skrivit på ett protestupprop. En av dessa är Svenåke Boström, tidigare ordförande för Society of News Design.


Det är utländska medier som tagit ut svängarna för mycket konstaterar Svenåke Boström. Han har inte kunnat hitta några avskräckande svenska exempel.

Det har mest varit av typen kartor med Här hände det.

Men det finns säkert svenska exempel också, även om jag inte hittat några just här.

När det blir fel i en infografik är de betydligt svårare att rätta jämfört med när det inte blivit korrekt i en text. Även om tidningen publicerar en rättelse har ändå bilden bitit sig fast menar Svenåke Boström.

Därför ska alla fakta kollas och dubbelkollas.

Fast det är inte bara när det är världsdramatik och stark tidspress som det kan bli fel. Även vanliga diagram kan vara förledande.

Lägger man på 3D får grafiken ett helt annat intryck.

Ibland kan det också staplarna vara kapade i diagrammen vilket innebär att förändringarna verkar vara mycket större än de är i verkligheten.

Uppropet mot undermålig nyhetsgrafik, som publiceras här, har undertecknats av 58 journalister och grafikexperter från 22 länder. Även Jonas Dagson på Svenska grafikbyrån är en av dessa.

Som ett stöd för alla som jobbar med infografik har de tagit fram en checklistan för korrekt nyhetsgrafik:

Infografik är per definition visuell visning av fakta och data, Därför kan inte infografik skapas utan pålitlig information.

Infografik ska inte innehålla element som inte bygger på kända fakta eller pålitliga bevis.

Ingen infografik ska presenteras som fakta om den bygger på fiktiva eller overifierade antaganden.

Ingen infografik ska publiceras utan kreditering till informationskällorna.

De som jobbar med infografik ska vägra producera material som innehåller påhittade delar som ska göra grafiken mer tilltalande eller spektakulär.

Infografik är varken illustrationer eller konst. Infografiker jobbar med visuell journalistik och måste lyda under samma etiska regler som andra journalister.

Mer exempel på grafik kring bin Ladens död här:

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.